MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Після нас хоч потоп, або Чому екологічні катастрофи стали в Україні нормою життя?Який вирок нам виносить природа? Або як ми обманюємо самих себе, коли забруднюємо довкілляКерівництво Темнівської колонії судитимуть за забруднення річки Уди17 червня – Всесвітній день боротьби зі спустелювнням та посухоюТериторія запою, або Чому замість тверезого способу життя українці обирають смерть від чарки?Верховна Рада заборонила більшість видів пластикових пакетівУ справі вбитої Ірини Єрмакової з Горлівки з’явилися нові подробиці - В’ячеслав АброськінГубернатор Луганщины обратился к Яценюку и Авакову c просьбой вмешаться в ситуацию с похищением людей на ДонбассеОбращение правозащитников к омбудсме-нам Украины и России с просьбой приложить усилия для прекращения нарушения прав человека в Донецкой и Луганской областяхСправа Звенигороського: Апеляційний суд залишив вирок міліціонерам без змінСотрудники ГАИ вытянули водителя из машины за просьбу показать служебное удостоверениеВ адрес редакции газеты "Свет-Перспектива" пришло письмо от жительницы Светловодска - И.В. Куян с просьбой провести журналистское расследование по факту жестокого избиения сына, который был доставлен в КПЗ г. Светловодска для доставки его в СИЗО г. КировоградаМеждународная ассоциация ветеранов спецподразделений по борьбе с организованной преступностью "Центр" обратилась с открытым письмом к Президенту Украины Леониду Кучме с просьбой восстановить справедливость в отношении экс-начальника отдела УБОП Управления МВД в Запорожской области Сергея Половникова, против которого было возбуждено уголовное дело. Ему инкриминируется организация пытокЧлены правозащитной общественной организации "ЮСТИС" (г. Евпатория) обратились к народному депутату Украины, председателю общественного комитета "Против произвола" Юлии Тимошенко с просьбой оказать содействие в освобождении арестованного руководителя этой организации Константина Сизарева

Автівка з краденими хімікатами потрапила в Рось: у Білій Церкві припинено водопостачання (ОНОВЛЕНО)

10.06.2019   
Денис Волоха

© ДСНС

Унаслідок аварії на Вінниччині до річки Рось потрапили, імовірно, викрадені, інсектициди. Місцева влада заборонила купання та вилов риби, в Умані та Білій Церкві припинено водопостачання. Еколог радить оголосити місце забруднення зоною екологічного лиха.

Учора адміністрація Білоцерківського району повідомила, що в результаті ДТП під час транспортування інсектицидів, хімікати з вантажівки потрапили до притоки річки Рось.

«У селі Збаржівка Погребищенського району сталася аварія. Під час транспортування 1 тонни інсектициду ‘Нурал B’ автомобіль перевернувся в притоку річки Рось. На території Погребищенського району загинула риба та інші мешканці водойм! Через 10-12 годин інсектицид досягне Білоцерківщини! Звертаємося до всіх мешканців із повідомленням про заборону вилову риби, купання та випасу худоби в акваторії річки Рось», — інформує Білоцерківська райрада.

© ДСНС

Як повідомили згодом, учора приблизно о 9-ій годині (за даними ДСНС — біля п’ятої години ранку) мікроавтобус Mercedes-Benz Sprinter без номерних знаків з’їхав у ставок, перекинувся та загорівся. Вогнем були пошкоджені каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для рослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок, звідки згодом — до річки Рось.

Держпродспоживслужба та Державна екологічна інспекція відібрали проби води зі ставка та річки на території Київської та Вінницької областей для проведення біохімічного аналізу.

О 23-ій годині роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водопостачанням Білу Церкву та Умань, було призупинено до отримання результатів аналізу на вміст хімічних речовин у воді. Без води в кранах фактично залишилися приблизно 300 тисяч людей. Воду надають шляхом підвезення. Води із резервних сховищ, згідно з повідомленням ДСНС, в Умані вистачить на три доби, у Білій Церкві — на одну.

Зараз проводиться моніторинг якості води в місцях забору та у водосховищах акваторії річки Рось.

Поліція Вінниччини відкрила кримінальні провадження за фактами забруднення водойм та викрадення хімікатів.

«Встановлено, що хімікати були викрадені  з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Унаслідок загоряння автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей із хімічними речовинами, унаслідок чого певна кількість речовини вигоріла та  потрапила у водойму», — ідеться на сайті поліції Вінницької області.

Інформагентство «УНН» узяло коментар в еколога, який радить оголосити місце забруднення хімікатами зоною екологічного лиха.

«Якщо інсектицид знищує комах, він може знищувати і людей, теоретично. Якщо люди, скажімо, будуть пити воду, або її будуть пити тварини. Але щоб говорити щось конкретне, потрібна формула. — Говорить еколог Володимир Борейко. — Сама хвиля цієї отрути піде (далі, — «УНН»). Вона ж не просто проходить, як через трубу. Вона залишається на дні, на берегах, налипає на водорості… Вона (речовина, — «УНН») залишається, і отруює все. Я думаю, що принаймні тиждень, може більше, треба проводити дослідження і говорити. Треба оголошувати це зоною лиха. Екологічного лиха. Рятувати, якщо необхідно; не пускати людей».

За словами еколога, оскільки надворі спека, перш за все — необхідно не пускати людей купатися до водойм, особливо — дітей.

Оновлено. Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко під час брифінгу заявив, що у вантажівці було виявлено приблизно 747 л речовин, усі вони зараз ідентифіковані, небезпечних інсектицидів серед них — не було. За його словами, виявлені фунгіциди та пестициди, що використовуються у сільському господарстві, є безпечними для навколишнього середовища.

«Забір води проведено у трьох місцях, а саме: на кордоні Вінницької та Київської областей, у місці перетікання водойми в селі Збаржівка у річку Рось в селищі Борщагівка Погребищенського району, а також безпосередньо у самій водоймі, в яку перекинулося авто з отрутохімікатами. Станом на ранок 10-го червня, аналіз води показав такі результати: на межі Вінницької та Київської областей не зафіксовано жодних перевищень гранично допустимої концентрації хімічних сполук. Так само немає перевищення норми у місці потрапляння води зі ставка у р. Рось в селищі Борщагівка».

Водночас, у селі Збаржівка, де сталася аварія, певні хімічні сполуки, за словами пана Гижка, перевищують норми гранично допустимої концентрації.

«На сьогодні місце події огороджено маркувальною стрічкою, встановлено відповідні попереджувальні знаки, підготовлено звернення до місцевих жителів. Також протягом трьох наступних діб до жителів населеного пункту буде підвезено питну воду автоцистернами. Паралельно з цим, обласний лабораторний центр щодня проводитиме дослідження питної води у громадських криницях, а обласною екологічною інспекцією й надалі проводитиметься забір води у трьох зазначених місцях для того, щоб контролювати ситуацію», — сказав Андрій Гижко.

Начальник Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук заявив, що досі не зафіксовано жодного випадку загибелі риби. За його словами, під час спеки риба може гинути через брак кисню, і, у разі виявлення таких випадків, будуть обов’язково проводитися дослідження

Згідно з даними інформаційного агентства «УНН», з ємностей, які перевозив автомобіль, витекло 110 л фунгіцидів «Колосаль», 180 л «Біципс Гарант», «Вензер» і «Майстер-Пауер», 110 л «Піктор» і «Тілмор», фунгіцид «Тарпал»; гербіциди: «Пріма», «Тарга Супер», порошок «Тітус».

Частина хімікатів залишилася неушкодженою.

Оновлено 2. Прем'єр-міністр Гройсман також підтвердив, що загрози для мешканців міст біля річки Рось — немає. Водопостачання в Умані та Білій Церкві можна відновлювати.

 Поділитися