MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: капітана рибацького судна Новицького відпустили на материк

16.06.2019   
Денис Волоха

«Суд» нарешті дозволив затриманому в травні 2018-го року капітанові риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктору Новицькому виїхати з Криму: він уже на материку.

У п’ятницю пізно ввечері на КПВВ «Каланчак» кримська окупаційна влада передала українського капітана представнику уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ісмаїлу Халікову.

Згідно з повідомленням російської служби ТАСС, Балаклавський районний «суд» Севастополя в особі «судді» Світлани Орлової виніс вирок Віктору Новицькому, визнавши його винним у нібито незаконному промислі риби та призначивши йому покарання у вигляді штрафу 550 тисяч російських рублів. Новицький провину не визнав, відмовившись спілкуватися з журналістами.

Врахувавши, що Новицький півроку перебував у СІЗО, суд скасував необхідність сплати штрафу, але постановив стягнути 439 тисяч рублів (приблизно 180 000 гривень) у рамках цивільного позову за нібито «завдану шкоду водним ресурсам Росії».

Риболовецьке судно «ЯМК-0041» було затримано ФСБ 4-го травня 2018-го року поблизу мису Тарханкут за нібито незаконний промисел камбали-калкана.

Держприкордонслужба України тоді повідомляла, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. На борту перебувало п’ятеро членів екіпажу.

Чотирьом із них не висунули жодних обвинувачень, фактично незаконно утримуючи на півострові як заручників. Віктора Новицького ж звинуватили в «незаконному видобутку морських ресурсів». З 11-го травня до 1-го листопада 2018-го року він просидів у Сімферопольському СІЗО, після чого йому змінили запобіжний захід на домашній арешт. Членів екіпажу згодом відпустили, а Новицький був змушений жити в орендованій квартирі на півострові під підпискою про невиїзд.

 Поділитися