MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Як дотримують прав бездомних в обласних центрах УкраїниЗакон про бездомних: Рада ухвалила зміниВ Одесі побили безпритульних До Києва привезли тіла загиблих захисників «Азовсталі»Рішення Дарницького районного суду м. КиєваУ п’яти районах Києва за останні півтора роки безкоштовно надали житло 221 особіАсоціація підприємців Деснянського району Києва стала на захист підприємцівПодіумна дискусія „Просвітник із Києва. Лев Копелев: Україна, Росія, Німеччина“Рішення про заборону мітингів у центрі Києва є незаконнимКоментар до Постанови Апеляційного суду м. Києва від 13 січня 2010 рокуЛікарі Харкова та Києва скаржаться на терор з боку керівництваBad Santa. Чому я не тішуся новорічним поновленням права на протест в окремому кварталі КиєваДень народження Гітлера: ультраправі побили журналіста в центрі КиєваДарницький райсуд Києва ухвалив знести храм УАПЦ-кКоментар до постанови Печерського районного суду м. Києва від 05.08.2011 року про зміну запобіжного заходу підсудній Тимошенко Ю.В.Суд знову заборонив масові заходи у центрі КиєваМіліція не пустила до Києва 140 автобусів з учасниками акції протесту?Постанова апеляційного суду м. Києва у кримінальній справі за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 роках«Водії Києва проти беззаконня на столичних парковках»Ідея приватизації шкіл Києва порушує рекордну кількість законів

Як забезпечуються права бездомних людей у районах Києва

23.06.2019   
Влад Боднар
За інформацією, яку нам надала Київська міська державна адміністрація, у підпорядкуванні департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації функціонує центр обліку бездомних осіб та філія центру обліку бездомних осіб. Станом на 01.06.2019 року у зазначених установах на обліку перебуває 7645 осіб.

У Києві, станом на 2015 рік, проживає майже 3 мільйона людей. Це приблизно 7 % населення України. Якщо ще порахувати всіх приїжджих та не зареєстрованих ніде людей, то ця цифра буде значно вище. Безумовно, чим більше населення у місті, тим більше бездомних людей там є.

За інформацією, яку нам надала Київська міська державна адміністрація, у підпорядкуванні департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації функціонує центр обліку бездомних осіб та філія центру обліку бездомних осіб. Станом на 01.06.2019 року у зазначених установах на обліку перебуває 7645 осіб.

Окрім цих закладів, функціонує медико-соціальний заклад, призначений для тимчасового проживання осіб без визначеного місця проживання, які мають направлення з приймальника-розподільника, а саме Київський центр соціальної адаптації престарілих, осіб з інвалідністю та осіб, що не мають постійного місця проживання. Комплекс розташований в селі Ясногородка, Вишгородського району, Київської області. Центр розташований в лісопарковій зоні на площі 7,5 га, має два житлових корпусу та господарські споруди (їдальня, банно-пральне відділення, перукарня, дезінфекційне відділення). Установа розрахована на проживання 300 підопічних.

Стосовно бюджетних коштів, які були виділені на соціальні програми для безхатченків за період 2018-2019 роки та їх спрямування, то відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради, щорічно на базі будинку соціального піклування створюється виїзна мобільна бригада для здійснення соціального патрулювання в зимовий період. Патрулювання здійснюється з 01 грудня по 31 березня, включаючи вихідні та святкові дні (121 день). Мобільні бригади виїжджають у місця найбільшого скупчення людей по місту. Бригади соціальних працівників проводять серед безхатченків методичну роз’яснювальну роботу. Повідомляють їм, куди бездомна людина може  звернутися, і яких заходів вжити для покращення свого соціального статусу. Окрім цього розповідають про заклади соціального спрямування, які функціонують в місті Києві та надають допомогу бездомним особам. Працівники будинку соціального піклування можуть надати першу медичну допомогу, або направити, в разі необхідності, до лікувального закладу. Протягом зимового соціального патрулювання 2018-2019 років було здійснено 125 рейдів, під час яких виявлено 837 бездомних осіб. Кожного дня мобільна бригада вивозила 200 порцій гарячих обідів. За час патрулювання 2018-2019 років було вивезено  та роздано безпритульним 25 000 порцій гарячих обідів. На ці цілі було виділено 391 720 гривень.

Тепер розглянемо ситуацію окремо по районам міста Києва. Вся інформація, викладена нижче, була надана журналістам у відповідь на інформаційні запити.

Голосіївський район

Бюджетні кошти міста Києва на соціальні програми, які стосуються безхатченків Голосіївського району, в період 2018-2019 років, не виділялися. У листопаді 2018 року в Голосіївському районі міста Києва створено оперативний штаб допомоги бездомним особам та координації соціального патрулювання в зимовий період. У пунктах обігріву відвідувачі можуть не лише зігрітися, але й отримати першу медичну допомогу та одержати теплий одяг.

Дарницькій район

У цьому районі центри соціального обліку бездомних громадян відсутні. Територіальний центр соціального обслуговування Дарницького району надає можливість даній категорії людей звернутися за допомогою, де вони можуть користуватися банком одягу та взуття, який створено при відділені організації надання адресної натуральної та грошової допомоги для громадян, які опинилися у складних життєвих обставинах.

В зимовий період в Дарницькому районі функціонують пункти обігріву для безхатченків. В пунктах обігріву відвідувачі можуть зігрітися, отримати першу медичну допомогу, випити гарячого чаю та при необхідності одержати теплий одяг.

Деснянський район

У рамках програми «Про організацію в Деснянському районі міста Києва соціального патрулювання в зимовий період 2018-2019 років», у районі було створено районні оперативні штаби допомоги бездомним особам та координації соціального патрулювання в зимовий період та затверджувались заходи:

  • Створення бригад соціального патрулювання до складу  яких входили працівники соціальних служб та поліції, які патрулювали у місцях громадського відпочинку, територіях прилеглих до торгівельних центрів, ринків та лісопаркових зон
  • Забезпечення надання медичної допомоги бездомним особам в закладах охорони здоров’я
  • Забезпечення роботи у комунальних закладах на перших поверхах тимчасових пунктів обігріву
  • Розміщення та постійного оновлення на офіційній веб-сторінці Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації інформації щодо розташування пунктів обігріву та «банків теплого одягу».

За зимові періоди останніх трьох років, до пунктів обігріву звернулись 42 безхатченки, які отримали теплий одяг, перепочили, зігрілись та випили чаю.

Дніпровський район

У Дніпровському районі міста Києва у філії центру обліку бездомних громадян (вул. Рогозівська, 4/16) зареєстровано 2 993 особи-безхатченки.  За період 2018-2019 роки бюджетні кошти на соціальні програми, які стосуються безхатченків – не виділялись. У Дніпровському районі діє низка установ, яка опікується  проблемами бездомних осіб та надає комплекс послуг з метою повернення їх до самостійного повноцінного життя. Створено та функціонує «Банк одягу та взуття» на базі територіального центру соціального обслуговування Дніпровського району (вул. Курнатовського, 7-а) та Дніпровської районної організації «Червоний Хрест» (вул. Миропільська, 19). З настанням холодної пори року, особливої актуальності набуває питання допомоги та підтримки цих громадян.  Для обігріву бездомних громадян в районі організовано  роботу 9-ти пунктів обігріву, які функціонують при погіршені погодних умов та зниженні температури повітря нижче ніж -10 градусів Цельсія. За період 2018-2019 роки обігріто 450 осіб та роздано 15 501 порції гарячого харчування.

У рамках проекту благодійного фонду «Життєлюб» - «Обед без бед» по вул. Курнатовського, 7а та на перехресті вул. Попудренка/бул. Праці, працюють пункти роздачі гарячих обідів людям похилого віку, безхатченкам та іншим особам, які опинились в складних життєвих обставинах.

Оболонський район

У районі в зимовий період функціонують 3 пункти обігріву для безхатченків:

  • Вул. Йорданська, 7а – цілодобово
  • Вул. Попова, 1 – з 9-00 до 18-00
  • Вул. Джерельна, 3 – з 9-00 до 17-00

В пунктах обігріву відвідувачі можуть не лише зігрітися, але й отримати першу медичну допомогу, випити гарячого чаю, при необхідності одержати теплий одяг.

Печерський район

В листопаді 2018 року в Печерському районі міста Києва створено оперативний штаб допомоги бездомним особам та координації соціального патрулювання в зимовий період. В пунктах обігріву люди можуть зігрітися, отримати першу медичну допомогу та одержати теплий одяг.

Для забезпечення бездомних, безпритульних осіб та громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах одягом та взуттям, у Печерському район міста Києва в зимовий період працюють банки одягу та взуття за адресами:

  • Вул. В. Тютюнника ( А. Барбюса, 32) – Печерська районна організація Товариства Червоного Хреста України в місті Києві
  • Бульвар Дружби Народів, 32а – Територіальний центр соціального обслуговування Печерського району у місті Києві.

Подільський район

У районі щорічно утворюється штаб координації соціального патрулювання та затверджується план заходів щодо роботи з бездомними особами. На виконання вищезазначених заходів та з метою соціального захисту безпритульних осіб у період ускладнення погодних умов, в Подільському районі функціонували у зимовий період 2018-2019 років пункти обігріву, зокрема в приміщеннях житлово-експлуатаційних дільниць (ЖЕД) КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», відділень Територіального центру соціального обслуговування та організації Товариства Червоного Хреста Подільського району м. Києва.

При медико-соціальному центрі організації Товариства Червоного Хреста працював пункт обігріву, який забезпечував відвідувачів гарячим чаєм і печивом, надавав першу медичну допомогу. З грудня 2018 року до пункту обігріву звернулось 59 осіб, які отримали медичну допомогу, гарячі обіди та теплий одяг.

Святошинський район

Для запобігання у зимовий період переохолодження бездомних громадян передбачено:

  • Соціальне патрулювання за участю працівників органів внутрішніх справ, соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, волонтерів
  • Надання у разі потреби необхідної допомоги бездомним особам

На зимовий період облаштовується два пункту обігріву за адресами:

  • Вул. Жмеринська, 22а
  • Вул. Чорнобильська, 9

За вказаними адресами протягом року працює два банки одягу для надання допомоги особам без визначеного місця проживання та особам, які опинилися у скрутній життєвій ситуації.

Шевченківський район

З метою попередження випадків переохолодження осіб без певного місця проживання, в зимовий період у Шевченківському районі міста Києва також створюються стаціонарні пункти обігріву. У 2018-2019 роки було створено 3 стаціонарні пункти обігріву за адресами:

  • Вул. Богдана Гаврилишина, 11а – цілодобовий
  • Вул. Сальського Володимира, 33 – з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00
  • Вул. Половецька, 14 – з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00

Кожного, хто звертався до пунктів обігріву, було забезпечено склянкою гарячого чаю, печивом, одягом бувшого вжитку та при необхідності надавалася первинна медична допомога.

Бездомні люди у Києві більш захищені у зимовий період, ніж у теплий сезон. Завдяки роз’ясненням працівників соціальних служб, бездомні люди знають куди їм звернутися за допомогою при різних життєвих ситуаціях. Якщо потрібно переночувати, то такі послуги надають два центри: один знаходиться в Києві , а інший за містом. Щоб отримати їжу, теплу одежу та медичну допомогу, бездомна людина може звернутися до спеціальних пунктів у кожному районі Києва, адреси котрих ми написали вище.

 Поділитися