MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Екстрадованого минулого року з України Тимура Тумгоєва засудили до 18 років позбавлення волі

26.06.2019   
ХПГ-інформ
Нагадаємо, у вересні минулого року за рішенням ГПУ уродженця Інгушетії екстрадували до Росії на запит ФСБ. ХПГ та УГСПЛ звернулися тоді до Президента України, Генпрокурора, глави МВС та глави СБУ щодо проведення необхідного розслідування обставин видачі Тумгоєва.

Виданий Україною у вересні минулого року уродженець Інгушетії Тимур Тумгоєв вироком Північнокавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону (РФ) засуджений до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за обвинуваченням в участі в діяльності терористичних організацій на території Сирії, – повідомляє сайт проєкту «Радіо Свобода» «Кавказ.Реалии».

Тимур Тумгоєв

Як стверджує слідство, у 2014 році Тумгоєв пройшов навчання в одному з підрозділів екстремістського угрупування «Ісламська держава» (ІД) на території Сирії. З лютого по травень 2015 році брав участь у бойових діях проти урядових військ під сирійським містом Ракка, а з травня по листопад того ж року, перебуваючи у Стамбулі, організував переправлення добровольців до таборів ІД в Сирії.

Згідно з матеріялами справи, діяльність Тумгоєва в ІД тривала до 17 червня 2016 року – до його затримання за лінією Інтерполу в Харкові, – мовиться в повідомлення «Кавказ.Реалии».

Нагадаємо, 12 вересня 2018 року за рішенням ГПУ Тумгоєва екстрадували на запит ФСБ РФ. Його підозрюють в участі в одній з антиасадовських угрупувань на території Сирії. Тумгоєва арештували в червні 2016 року в аеропорту Харкова, куди він прибув з Туреччини.

Представники чеченського добровольчого батальйону імені шейха Мансура стверджують, що в 2017 році після закінчення терміну екстрадиційного арешту Тумгоєв виїхав на південь Донецької області, де брав участь у бойових діях проти проросійських сепаратистів у складі батальйону. Представники ГПУ цей факт заперечували.

Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини виступили із заявою щодо екстрадиції біженця з РФ Тимура Тумгоєва до Росії. Правозахисники звернулися до Президента України, Генпрокурора, глави МВС та глави СБУ.

«Ми вважаємо за необхідне провести розслідування обставин видачі Тумгоєва, відсторонити від виконання повноважень на час розслідування заступника Генерального прокурора Євгена Єніна, який підписав доручення на затримання та фактичну передачу до 15.09.2018 Тумгоєва до РФ та вимагати від РФ негайного встановлення місцеперебування Тимура Тумгоєва, інформування про стан його здоров’я та умови тримання», – йшлося зокрема в заяві.

Повідомлялося також, що Тумгоєва побили під час етапування, він частково втратив пам’ять.

 Поділитися