MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Свідок у справі «Хізб ут-Тахрір» свідчив під психологічним тиском ФСБ

22.08.2019   
ХПГ-інформ
Свідок у справі Енвера Сейтосманова, якого обвинувачують в організації севастопольського осередку забороненої в РФ організації, у суді в Ростові-на-Дону розповів про психологічний тиск та погрози.

У Північнокавказькому окружному військовому суді (Ростов-на-Дону, РФ) свідок у справі севастопольця Енвера Сейтосманова, обвинуваченого в участі в «Хізб ут-Тахрір», заявив, що давав свідчення під погрозами з боку слідчих ФСБ, – повідомляє сайт проєкту «Крым.Реалии», посилаючись на адвоката Еміля Курбедінова.

«Руслан Бекиров заявлений як свідок обвинувачення. Прокурор почав ставити йому питання: як довго він знає обвинуваченого Сейтосманова – Руслан відповів, що знайомий із ним ще зі школи. Далі пішли питання про участь Енвера Сейтосманова в організації „Хізб ут-Тахрір“. А саме, чи признавався він Русланові, що є членом цієї організації, що брав участь у зборах цієї організації. Руслан відповів, що нічого про це не знає», – розповів адвокат.

По допиті Бекирова прокурор заявив клопотання про оголошення протоколу допиту свідка слідчим ФСБ.

«У протоколі ж сказано, що Сейтосманов особисто признавався Русланові, що він член „Хізб ут-Тахрір“. Прокурор спитав свідка, з чим пов’язані такі кардинальні суперечності у свідченнях. У відповідь на це Руслан заявив, що під час допиту в управлінні ФСБ на нього чинили психологічний тиск, під погрозами примусили обмовити Сейтосманова й підписати даний протокол», – каже Е. Курбедінов.

Також Бекиров написав заяву про злочин з боку співробітників ФСБ до Військово-Слідчого комітету РФ по Криму. ФСБ обвинувачення свідка не коментує.

Напередодні стало відомо, що російські слідчі вважають Сейтосманова другим організатором севастопольського осередку «Хізб ут-Тахрір» разом зі вже засудженим у цій справі Русланом Зейтуллаєвим (27 липня 2017 року Верховний суд РФ у Москві засудив Зейтуллаєва до 15 років позбавлення волі за обвинуваченням у створенні осередку «Хізб ут-Тахрір». Повідомлялося, що Зейтуллаєв відмовився дати свідчення проти Енвера Сейтосманова. Зейтуллаєв відбуває покарання в колонії в місті Салават {Башкортостан, РФ}).

Руслан Зейтуллаєв (архівне фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

На початку липня суд у Ростові-на-Дону через відеозв’язок продовжив арешт Сейтосманову на шість місяців – до 20 грудня. Наприкінці липня кримського татарина етапували до СІЗО Ростова-на-Дону.

Нагадаємо, 10 травня 2018 року під Севастополем російські силовики провели хатні труси в Ернеста та Енвера Сейтосманових, які є двоюрідними братами кримського татарина Нурі Прімова, засудженого в РФ до 5 років колонії за участь у «Хізб ут-Тахрір». Наступного дня підконтрольний московській владі Ленінський районний суд Севастополя арештував Енвера Сейтосманова, інкримінуючи йому ст. 205.5 ч. 2 КК РФ – участь у забороненій у РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Ернеста Сейтосманова згодом відпустили.

Ернест Сейтосманов (ліворуч) та Енвер Сейтосманов
(фото: atr.ua, раніше – «15 минут»)

Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися