MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

‘Наступна буде в твоїй голові’: чугуївському правозахиснику встромили у двері сокиру й залишили поховальний вінок

26.08.2019   
Денис Волоха

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, який розслідує можливі зловживання місцевої влади, отримав погрози у вигляді надгробного хреста з його іменем та сокири, встромленої у двері його квартири та офісу.

«Ось таке попередження сьогодні вночі я отримав і в офіс, і у квартиру», — написав Роман Лихачов у себе на Фейсбуці, додаючи фотографії сокири та похоронного вінка з його іменем та написом «Ромчику, не припиниш займатися ****ею, наступна [сокира] буде в тебе в голові».

Правозахисник пов’язує такі погрози з його публікаціями у Фейсбук-групі «Мережа антикорупційних центрів», учасники якої, за його словами, останнім часом активно взялися за розслідування схем ухилення від сплати податків у Чугуєві, а також незаконного продажу алкоголю в місцевій «наливайці» під назвою «Чёрная жемчужина».

«Як відомо, — пише Лихачов, — ці заклади пов’язані з помічником народного депутата (мова йде про депутата Верховної Ради восьмого скликання від ‘Опоблоку’ Дмитра Шенцева, — прим. ред.) й депутатом Чугуївської міської ради Русланом Овчаренком».

За словами Лихачова, щодо виявлених сьогодні фактів погроз поліція зараз проводить слідчі дії, проте, на його переконання, винуватців не буде знайдено.

Сам Роман Лихачов, а також активіст «Харківського антикорупційного центру» Дмитро Булах через ці погрози згадують, що аналогічно погрожували й екоактивісту із сусіднього до Чугуєва селища Есхар Миколі Бичку, якого 5-го червня 2018-го року знайшли повішеним у лісі. Інтереси родини Бичка представляв Роман Лихачов. Через півроку після загибелі есхарського активіста поліція закрила справу, констатуваши, що смерть Миколи Бичка була самогубством.

15-го серпня ми писали про те, що мешканець Балаклії зміг відсудити 300 тисяч гривень у військової частини як компенсацію шкоди від вибухів на складах боєприпасів у березні 2017-го року.

 Поділитися