MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення суду суперечить виборчому закону. Але справедливе

29.08.2019   
Юрій Чумак

На минулих позачергових виборах народних депутатів України рішенням Московського районного суду Харкова громадянці було дозволено проголосувати на виборчій дільниці в місті за закордонним паспортом. Що не передбачено Законом.

У день голосування, 21 липня 2019 року, К. подала до суду позов до дільничної виборчої комісії № 631514 територіального виборчого округу № 170, та просила надати їй можливість здійснити право голосу на позачергових виборах до Верховної Ради України на підставі її заграничного паспорту та опису документів, що надано для виконання адміністративної послуги.

В обґрунтування позову зазначено, що К. є громадянкою України, має право голосу та включена до списку виборців для голосування. Проте, звернувшись до ДВК № 631514, вона отримала відмову у можливості проголосувати на підставі відсутності у неї паспорту громадянина України.

Останній вона, у зв’язку із настанням 45 років, буквально напередодні дня виборів, 19 липня, подала до Центру надання адміністративних послуг для заміни на ID-картку. Це підтверджується описом документів, що надано до ЦНАП для виконання адміністративної послуги.

Суд прийшов до висновку, що обмеження щодо можливості голосування на звичайній виборчій дільниці виключно на підставі паспорту громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), військового квитка (виключно для військовослужбовців строкової служби), не враховують можливість відсутності у особи паспорту громадянина України з об’єктивних та незалежних від неї причин, зокрема у зв’язку із виконанням нею обов’язку щодо обміну паспорту у зв’язку із досягненням 45 років. Та, таким чином, по суті позбавляють вказану категорію осіб конституційного права голосувати на виборах без наявності законної та легітимної мети такого обмеження.

Адже норми Конституції (зокрема, статті 38 та 70), які є нормами прямої дії, гарантують кожному громадянину України право голосу на виборах.

Крім того, суд зауважив, що згідно з п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», паспорт громадянина України для виїзду за кордон, так само, як і паспорт громадянина України, є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Враховуючи наведене та конкретні обставини справи, суд з метою забезпечення права позивача вільно обирати та голосувати на виборах, зобов’язав дільничну виборчу комісію № 63514 територіального виборчого округу № 170 прийняти в якості документу К., який підтверджує особу та громадянство України на виборах народних депутатів України 21.07.2019 року, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, та видати К. виборчий бюлетень для здійснення права голосу на позачергових виборах народних депутатів України.

Отже, маємо рішення суду, яке прямо суперечить Закону України «Про вибори народних депутатів України», оскільки припис п. 6 ч. 2 ст. 2 визначає: «Документи, зазначені у пунктах 4-6 частини третьої цієї статті (а серед них і паспорт громадянина України для виїзду за кордон – автор), є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України».

Очевидно, що виборча дільниця у Московському районі м. Харкова аж ніяк не розташовані ані за кордоном, ані на українському кораблі, ані на полярній станції.

Але з іншого боку, згідно з ч. 1 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, «суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави».

І, дійсно, конституційне право голосу є пріоритетним, а держава повинна створити всі умови задля його реалізації. Громадянка К. не мала наміру проголосувати за іншу особу, скористатися своїм правом голосу кілька разів або в інший спосіб порушити Закон. Вона просто воліла проявити громадянську активність та віддати свій голос за уподобаних нею партію та кандидата-мажоритарника. І мала на руках документ, який чітко посвідчував її особу.

Тому, на нашу думку, дане рішення Московського суду якраз і відповідає критеріям верховенства права та є справедливим.

P.S.: Вочевидь, настав час внести зміни до виборчого законодавства та дозволити громадянам України голосувати за будь-якими наявними в них документами, які беззаперечно засвідчують їх особу та громадянство, у тому числі – за закордонними паспортами.

P.P.S.: З повним рішенням суду можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/83145617

Малюнок: 24 канал

 Поділитися