MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні – День зниклих безвісти

30.08.2019   
ХПГ-інформ
30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Ця пам’ятна дата ООН п’ять років тому набула особливої актуальності для України.

30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Ця пам’ятна дата ООН п’ять років тому набула особливої актуальності для України.

В рамках проєкту «Насильницькі зникнення та зникнення безвісти під час збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 роках» Харківська правозахисна група задокументувала 4 649 випадків зникнень безвісти, в основному, у боях на сході України. Серед зниклих 3 135 – чоловіки, 645 – жінки, 239 – діти, стать 630 осіб не визначено через брак інформації.

На сьогодні знайдено 3 484 особи, доля 1 165 – невідома. При цьому директор ХПГ Євген Захаров наголосив: «Йдеться тільки про дані, задокументовані нашою організацією і внесені до нашої бази даних, тобто тут треба вживати слово – щонайменше».

Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» вступив в силу ще 2 серпня 2018 року. Згідно з ним, вже в листопаді мали бути створені Комісія з питань зниклих безвісти осіб та відповідний Реєстр. Проте вимоги закону не реалізовані й досі.

«Міжнародний Комітет Червоного Хреста хоче бачити, аби цей закон був втілений дуже скоро, оскільки він має дуже важливі положення, і зокрема щодо створення єдиного реєстру зниклих безвісти, створення комісії стосовно зниклих безвісти, але також щодо створення механізмів з надання допомоги для родин зниклих безвісти, в тому числі механізмів фінансової допомоги», – заявила в коментарі УНІАН координаторка відділу захисту МКЧХ у Києві Алєсія Бертеллі.

Сьогодні з нагоди Міжнародного дня жертв насильницького зникнення представники Червоного Хреста провели в Києві акцію «Не вагайся. Співчувай». У ній взяли участь родичі зниклих безвісти.


Проєкт «Насильницькі зникнення та зникнення безвісти під час збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 роках» здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

 Поділитися