MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому ОБСЄ надає кримським колаборантам платформу для кремлівської пропаганди?

19.09.2019   
Галя Койнаш
17 вересня українська делегація тимчасово залишала щорічну Нараду ОБСЄ з огляду імплементації зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі на знак протесту проти кримських колаборантів, які використали захід для просування російської пропаганди щодо Криму – включно з твердженням про те, що Крим є «російським».

17 вересня українська делегація тимчасово залишала щорічну Нараду ОБСЄ з огляду імплементації зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі на знак протесту проти кримських колаборантів, які використали захід для просування російської пропаганди щодо Криму – включно з твердженням про те, що Крим є «російським».  

На нараді була присутня українська журналістка Ірина Сєдова з Кримської правозахисної групи. Про свої враження вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

Вже не вперше щорічну конференцію у Варшаві буквально «викрадають» люди, яких Росія посилає туди у спробі легітимізувати незаконну анексію Криму та заперечити серйозні порушення прав людини, які принесла на піівострів російська окупація. Насправді делегати потрапляють на конференцію незаконно, оскільки Росія задля того, щоб включити цих людей до складу делегації, приховує їхню кримську «прописку». Тим не менш, якщо лідеру кримськотатарського Меджлісу Рефату Чубарову вдалося назвати всіх колаборантів, зареєстрованих для участі в заходах Наради, співробітники ОБСЄ, очевидно, також могли провести належну перевірку всіх запропонованих Росією делегатів.

Фейсбук Рефата Чубарова

Враховуючи заборону Росією телеканалу ATR та інших кримськотатарських ЗМІ протягом першого року анексії, ув’язнення десяти громадських журналістів за висвітлення «судових процесів» над політв'язнями та інші зловживання, дивовижно, що така людина, як Марія Волконська, головний редактор пропагандистської газетки «Кримська правда» була прийнята делегатом. Це стосується і Ервіна Мусаєва, генерального директора пропагандистського кримськотатарського телеканалу, який Росія створила після витіснення з півострова незалежних кримськотатарських ЗМІ. В обох випадках потік пропаганди ніби було зупинено, але лише після виключно провокаційних заяв, на кшталт заяви Воконської про російський Крим.

Йдеться не про свободу слова. Повага до альтернативних поглядів не виражається, наприклад, у запрошенні осіб, що заперечують Голокост, на конференцію з питань Голокосту. Ніхто не примусить родини пасажирів MH17, вбитих російською ракетою «БУК» 17 липня 2014 року, терпіти брехню, спрямовану на приховування ключової ролі Росії в катастрофі. І така ж повага, безумовно, треба виявляти ​​до великої кількості жертв вторгнення Росії та анексії Криму.

 

 Поділитися