MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Презентація книги Володимира Бордуна «Харківський ГУЛАГ» (ПРЕС-АНОНС)

02.10.2019   
ХПГ-інформ
9 жовтня об 11:30 в інформаційній аґенції «Главком» (вул. Шовковична 8/20) відбудеться презентація книги про один з найстрашніших закладів виконання покарань кримінально-виконавчої системи України – Олексіївську колонію №25 у Харкові.

9 жовтня об 11:30 у інформаційній аґенції «Главком» (вул. Шовковична 8/20) відбудеться презентація книги «Харківський ГУЛАГ». Її автор – Володимир Бордун, людина, що провела за ґратами 34 роки (з 1975 до 2015 з невеликими перервами). Через злісну непокору адміністрації за статтею 391 КК України останнє його ув’язнення тривало 18 років.

 

Книга «Харківський ГУЛАГ» – це опис найстрашнішого, на наш погляд, закладу виконання покарань кримінально-виконавчої системи України – Олексіївської колонії №25 у Харкові. Серед журналістів вона відома як зразково-показова: тут і зоопарк, і зимовий сад, і прибуткове виробництво. Що приховує красива картинка? Про це пише Володимир Бордун.

Збірник коротких нарисів є продовженням циклу живих свідчень про те, що насправді діється в українських місцях несвободи. Так, у видавництві «Права людини» вийшли книги «Оставь надежду всяк сюда входящий» Павла Панича, «Тюремные дневники» Ігоря Завадського тощо.


Уривки з книги:
«Зимою только пойдёт снег, сразу в любое время суток поднимают по полной тревоге всю бригаду “Снежного барса”. Никто не может из этой бригады спать, покуда на улице идёт снег. А снег, бывало, шёл по 2 или даже 3 дня подряд – сыпал большими снежными хлопьями из тёмно-серого неба».

«Новая звучит команда: всем бегом! Быстро! Быстрее! Ещё быстрее! Пошла очень жёсткая игра, нужно быстро зеку пробежать по всему коридору ДИЗО длиною около 50 метров и как можно меньше получить по своему телу резиновыми дубинками».

«Все газетные статьи о зоопарке в АИК-25 – о зверях, и почти ничего не написано о людях. Ведь этот зоопарк требует большого труда и ухода, животные за собой клетки не убирают, и можно превратить его в наказание для заключенных. Зоопарк приносит не радость, а лишь страдания осужденным. Большая часть из зеков работали бесплатно почти в две смены, и им было не до посещения зоопарка. По сути, зоопарк – это ряд сваренных клеток из нержавеющей стали, и их ежедневно натирали до блеска, чтобы было видать свое отражение в отблесках нержавеющей стали».


На презентації буде присутній автор книги «Харківський ГУЛАГ» Володимир Бордун.

Контактна особа – Євген Захаров, директор ХПГ, тел. 050 402 40 64

 

 Поділитися