MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правоохоронці побили правозахисника та забрали носії з доказами

06.10.2019   
Денис Волоха
У п’ятницю в помешканні правозахисника Олега Цвілого провели обшук, вдягнувши на нього кайданки та побивши.

У п’ятницю в помешканні правозахисника Олега Цвілого провели обшук, вдягнувши на нього кайданки та побивши.

Сьогодні керівник громадської організації «Альянс української єдності» Олег Цвілий написав у Фейсбуці, що 4-го жовтня на нього та його дружину скоїли напад, коли вони підходили до квартири.

«Повертаючись із дружиною з лікарні, підходячи до під’їзду, з припаркованого тонованого мікроавтобуса вибігли люди з криками ‘лежати’, і, поваливши мене на асфальт, застібнули кайданки ззаду та забрали телефон», — написав Цвілий. 

Дружина Цвілого, за його словами, спробувала увімкнути камеру на телефоні, проте її теж повалили на землю та наділи наручники, обшукавши та забравши телефон і ключі. В подальшому її утримували в кайданках біля входу до під’їзду, поки не закінчили обшук.

Після цього Олега в наручниках потягли сходинками до квартири, на восьмий поверх, перед тим побивши.

«Мене потягнули до під’їзду, де стали бити, обзиваючи нецензурними словами. На восьмий поверх мене тягнули сходинками за ноги, водночас б’ючи по ниркам та впускаючи головою об сходинки. Їх не бентежили навіть сусіди, які вийшли на шум», — пише Олег.

На восьмому поверсі, за словами Олега Цвілого, у його помешканні правоохоронці провели обшук, забравши ноутбук, два жорстких диски та приблизно 15 флеш-накопичувачів. Свої дії поліцейські пояснювали нібито звинуваченням у торгівлі наркотиками через інтернет, проте згодом зізналися, що Олег «багато говорить та пише» про них.

«На восьмому поверсі людина в цивільному сказала, що він прокурор, показавши здалеку ухвалу про про [дозвіл на] обшук. Відкрили самі квартиру невідомо чим і ввійшли, після чого завели мене. У цій компанії були присутніми ніби поняті, які разом з іншими чекали на мене в мікроавтобусі біля під’їзду. Обшук почали саме з тієї кімнати де знаходилися мої речі. Вилучивши ноутбук, два жорстких диски, близько п’ятнадцяти флеш-накопичувачів із доказовою базою на перевертнів у погонах у кримінально-виконавчій системі, яку ми збирали кілька років, журнал запису звернень за допомогою до нашої організації, два блокноти, — вони вийшли на балкон, звідки винесли кілька поліетиленових пакетів із зеленою речовиною; мене увесь цей час тримали стоячи в кайданках на початку кімнати. (…) Більше їх нічого не цікавило й обшук у інших кімнатах провели пришвидшено поверхово для вигляду. — Розповідає Олег Цвілий.

 — Після обшуку мене ніхто не затримував, їм потрібен був не я, а мій компромат на флеш-накопичувачах. (…) На моє запитання, чому вилучають носії інформації, мені відповіли, що я нібито продаю наркотики через інтернет і через це сліди злочину можуть бути на інформаційних носіях, але пізніше проговорилися, що я забагато говорю й пишу про них. Окрім зйомки так званої слідчої дії, мене знімали на свої особисті мобільні телефони й [відео] кудись одразу надсилали; розмовляли по телефону, розповідаючи, що відбувається».

Після того як люди, що здійснювали обшук, поїхали, у Цвілого, за його словами, значно погіршилося самопочуття.

«[Мене] мучав сильний головний біль і нудило. Викликали карету швидкої, на якій мене доставили до лікарні. Зараз мені необхідні подальші обстеження й лікування», — пише правозахисник.

За словами адвоката Віктора Колбанцева, у лікарні у Цвілого виявили струс мозку.

Олег Цвілий та «Альянс української єдності» займаються допомогою ув’язненим та розслідуванням зловживань з боку працівників пенітенціарної системи. Обшуки в нього він пов’язує з колишнім головою Державної пенітенціарної служби України Сергієм Стареньким.

У день обшуку Старенький опублікував у своєму Фейсбуці відео, на якому Цвілого заводять у кайданках до під’їзду, назвавши його та інших правозахисників «тваринами» та стверджуючи, що Олег Цвілий «буде сидіти в тюрмі» за торгівлю наркотиками. На відео присутня нецензурна лайка.

Олег Цвілий зазначив, що потребує фінансової допомоги для оплати лікування, послуг адвокатів та відновлення гарячої лінії, телефон для якої забрали під час обшуку. Найближчим часом він планує провести прес-конференцію щодо результатів розслідування злочинів у тюремній системі та деталей нападу на нього.

 Поділитися