MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

10 жовтня – Всесвітній день проти смертної кари

10.10.2019   
ХПГ-інформ
Парламентська асамблея Ради Європи звернулися із закликом до низки держав відмовитися від застосування цього виду покарання.

До Всесвітнього дня проти смертної кари, які відзначається 10 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулися із закликом до низки держав відмовитися від застосування цього виду покарання. Відповідну заяву оприлюднив комітет ПАРЄ з правових питань та прав людини, – передає «Укрінформ».

«Комітет закликає такі країни, як США, Ізраїль, Японія, Йорданія, Казахстан, Марокко, а також Білорусь і Палестинська автономія, запровадити мораторій на смертну кару та негайно скасувати її на законодавчому рівні», – мовиться у зверненні.

У ПАРЄ нагадали, що у 2018 році в 50-и країнах до кари на смерть засудили щонайменше 19 тисяч осіб, 690 вироків було виконано.

До прикладу кажучи, Республіка Білорусь залишається останньою країною Європи, де засуджують до страти. Загалом за роки незалежности у Білорусі ухвалили більше ніж 300 осудив на смерть. Влада не повідомляє про їхнє виконання – про це вдається дізнатися зі свідчень інших смертників або від правозахисників, які контактують із родичами засуджених.

2003 року Світова Коаліція проти смертної кари оголосила 10 жовтня Всесвітнім днем проти смертної кари. Світова коаліція звернулася тоді до всіх організацій, активістів правозахисного руху докласти цього дня принаймні мінімальних зусиль на місцевому рівні з метою привернення суспільної уваги до цієї проблеми. Коаліція заявила, що всі зусилля будуть спрямовані на посилення міжнародного руху за абсолютну заборону смертної кари в усіх країнах світу.

Цього року Всесвітній день проти смертної кари відзначається вже 17-го разу.

Використано матеріяли білоруської служби «Радіо Свобода».

 Поділитися