MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Олега Приходька арештували на два місяці

11.10.2019   
ХПГ-інформ
Проукраїнського активіста обвинувачують у підготовці підриву будівлі міської адміністрації міста Сак. Сам Приходько вважає справу проти себе сфабрикованою й розцінює подію як політичне переслідування за свою проукраїнську позицію.

Підконтрольний московський владі Київський районний суд Сімферополя вчора, 10 жовтня, заарештував затриманого ввечері в середу, 9 жовтня, проукраїнського активіста Олега Приходька на два місяці – він перебуватиме в СІЗО до 10 грудня. Про це повідомив сайт проєкту «Крым.Реалии».

Як передає видання, Приходько не їв з моменту затримання. Родичам удалося передати їжу активістові у судовій залі, коли суддя перебував у дорадчій кімнаті, ухвалюючи рішення. Також суд виніс окрему ухвалу про проведення перевірки факту ненадання Приходьку гарячої їжі та харчової пайки.

Приходьку ставлять за вину «незаконне виготовлення вибухових речовин» (ст. 231.1 КК РФ) та «терористичний акт» (ст. 205 КК РФ). Активіста обвинувачують у підготовці підриву будівлі міської адміністрації міста Сак – про це повідомив адвокат Назім Шеїхмамбетов.

«Учора {9 жовтня} ввечері в господі в Олега Аркадійовича пройшов огляд приміщення в його гаражі. У гаражі співробітники ФСБ виявили тротилову шашку тип 200, запал для УЗРГМ-2 та разючі елементи, а саме нарізані зварні електроди. Приходька обвинувачують у підготовці підриву будівлі адміністрації міста Сак. Але, на думку слідства, він не зміг довести задумане до краю, тому що був затриманий і співробітники ФСБ, нібито, відвернули терористичний акт», – розповів адвокат, якому вдалося поспілкуватися з активістом у будівлі ФСБ.

Шеїхмамбетов додав, що Приходько вважає справу проти себе сфабрикованою, наполягає на тому, що вибухівку йому підкинули, а також розцінює подію як політичне переслідування за свою проукраїнську позицію.

Дружина активіста Любов Приходько розповіла, що під час хатнього трусу силовики вилучили кримськотатарський та червоно-чорний прапори.

«Вони обшукували все, вительбушили всі шафи, вилучили кримськотатарський прапор, червоно-чорний прапор, два ноутбуки, телефон, ну, і дрібницями витребеньки. А потім знайшли вибухівку», – розповіла Любов Приходько, яка проходить у справи як свідок.

«Після трусу я одяглася й ми поїхали до Сімферополя, там склали протокол, я як свідок. Коли прочитала це все – була в шоку. Насправді немає такого. Тим більше ми не буваємо в тім гаражі. Потому подумала, що такі самі схеми вони відпрацьовували і з Балухом, і з Сенцовим», – додала дружина активіста.

 Поділитися