MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині здійснюється громадський моніторинг ситуації з протидії торгівлі людьми

11.10.2019   
Юрій Чумак
Благодійна організація «Від серця до серця» започаткувала здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми в Черкаській, Львівській, Дніпропетровській та Харківській областях у 2019 році. Мета – сприяти гідному та безперешкодному доступу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та вразливих верств населення до допомоги, гарантованої державою.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною «індустрією» в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

На сьогоднішній день у нашій країні, через досить поблажливе ставлення з боку владників до проблеми сучасного рабства, забезпечення та надання необхідної індивідуальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми (ОПТЛ) та тим, хто належить до високої групи ризику, в більшості випадків здійснюється за рахунок благодійників та міжнародних донорів.

Заходи для цієї категорії осіб нерідко навіть не передбачені на рівнях міст та районів, де необхідно безпосередньо займатися складанням та виконанням планів реабілітації ОПТЛ. Тому допомога ОПТЛ часто надається за кошти донорських організацій, а не за рахунок держави, в зв’язку з відсутністю належного бюджетного фінансування. Неусвідомлення людьми загрози ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми, та недостатні знання про можливості отримання допомоги, призводять до нерелевантності у виділенні фінансів на напрямок протидії торгівлі людьми з боку місцевих влад.

Це питання особливо гостро постає в умовах децентралізації, яка передбачає скорочення структурних підрозділів та ліквідацію районних адміністрацій як безпосередніх розпорядників коштів на протидію торгівлі людьми.

Всеукраїнська Коаліція громадських організацій з протидії торгівлі людьми, починаючи з 2011 року працює у напрямку моніторингу діяльності органів влади, адвокації змін – і досягла значних результатів. Так, завдяки зусиллям Коаліції в обласних/місцевих бюджетах України в 2018 році було передбачено понад 940 000 гривень на заходи з протидії торгівлі людьми, що на 55% перевищує заплановане на національному рівні фінансування, визначене Державною програмою протидії торгівлі людьми, та на 10% є більшим від подібної цифри за 2017 рік.

Проте, незважаючи на певні зрушення, залишаються питання щодо витрачання виділених коштів: чи використовуються вони за цільовим призначенням та у повному обсязі, на які заходи, чи закуповуються послуги неурядових організацій на надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми тощо?

Тому необхідним є проведення фахового громадського моніторингу, який дозволить визначити слабкі сторони та прогалини в наданні державними установами доступу до допомоги ОПТЛ. Це надасть можливість показати пріоритетність проблеми торгівлі людьми в регіонах, вплинути на формування дієвих політик та збільшити заплановане фінансування заходів та допомоги ОПТЛ, зробити процес фінансування більш відкритим та доступним для громад.

І благодійна організація «Від серця до серця» започаткувала здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми в Черкаській, Львівській, Дніпропетровській та Харківській областях у 2019 році. Мета – сприяти гідному та безперешкодному доступу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та вразливих верств населення до допомоги, гарантованої державою.

Цей проєкт є продовженням участі організацій в адвокаційній діяльності Всеукраїнської Коаліції НУО, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми на обласних рівнях. На Харківщині моніторинг здійснюється Харківською міською організацією Міжнародної організації «Жіноча громада».

По завершенні моніторингу будуть підготовлені відповідні фахові рекомендації, спрямовані на поліпшення ситуації з протидією торгівлі людьми на регіональному та місцевих рівнях.

Отже, проєкт спрямований не лише на моніторинг, але й на те, щоб діяльність з протидії сучасному рабству на Харківщині була більш плідною та ефективною.

Фото – Міжнародна організація з міграції

 Поділитися