MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ООН: Росія порушує в Криму Женевську конвенцію

15.10.2019   
Ірина Скачко
За чотири роки держава-окупант завезла на півострів щонайменше 140 тисяч своїх громадян. Зміна демографії на окупованих територіях порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема IV Женевську конвенцію.

За чотири роки держава-окупант завезла на півострів щонайменше 140 тисяч своїх громадян. Зміна демографії на окупованих територіях порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема IV Женевську конвенцію. 

Фото – Крим.Реалії

Про це йшлося на презентації Доповіді ООН про стан виконання української резолюції щодо захисту прав людини в тимчасово окупованому Криму, що відбулася у Нью-Йорку напередодні. Перед членами профільного комітету Генасамблеї звітував помічник Генсека Організації Об’єднаних Націй Ендрю Гілмор, повідомляє інформаційне агентство Українські Національні Новини.

Речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко розповів на своїй сторінці у фейсбуку, що незважаючи на те, що у доповіді багато дипломатичних евфемізмів, найважливіші речі названі своїми іменами: Росію визнано державою-окупантом, яка має виконувати зобов’язання згідно з міжнародним правом. 

Російська Федерація цілеспрямовано змінює демографічну ситуацію у Криму, йдеться у доповіді. Мешканцям півострова, які не згодні з російською політикою, доводиться залишати Крим. Натомість на окуповану територію влада заселила велику кількість військовослужбовців і членів їхніх родин – близько 140 тисяч за період з 2014 по 2018 рік. Це склало понад 5% приросту населення. 

– Це, зокрема, робиться для того, щоб закріпити спробу анексії, створити додаткові перешкоди для подальшої де-окупації,  – написав Олег Ніколенко. – Зміна демографії на окупованих територіях порушує IV Женевську конвенцію. Той самий сценарій Росія реалізовувала на окупованих територіях Грузії.


Резолюцію про захист прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, окупованих Російською Федерацією, Генеральна Асамблея ООН ухвалила ще у грудні. Згідно з документом, Організація Об’єднних Націй закликала Російську Федерацію вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити окупацію українських територій. Тоді за резолюцію проголосували 66 членів Генасамблеї ООН, проти виступили такі країни, як Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, Північна Корея, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве. 

Нагадаємо, першу доповідь Генерального секретаря ООН  Антоніу Ґутерреша про становище у сфері людських прав у Криму було оприлюднено на початку вересня. Доповідь базувалася на інформації, зібраній Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї 68/262 (від 27 березня 2014 року), у якій ООН підтвердила територіальну цілісність України в її визнаних у світі межах.

 Поділитися