MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лавреатом премії Сахарова став уйгурський науковець з Китаю

24.10.2019   
ХПГ-інформ
Економіст і громадський діяч Ільхам Тохті, відомий боротьбою за покращення становища уйгурів у Китаї, у 2014 році засуджений до довічного позбавлення волі за обвинуваченням у сепаратизмі.

Лавреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова за 2019 рік став уйгурський науковець і громадський діяч з Китаю Ільхам Тохті. Про це повідомив сайт проєкту «Настоящее Время».

Ільхам Тохті – професор економіки, відомий активіст і захисник прав уйгуров. Він боровся за покращення становища уйгурів у Китаї більш ніж 20 років. У теперішній час перебуває в ув’язненні – 2014 року Тохті засуджено до довічного позбавлення волі за обвинуваченням у сепаратизмі.

Про утиски етнічних уйгурів, казахів і киргизів у Китаї та їхнє ув’язнення в «таборах політичного перевиховання» в Сінцзяні міжнародні правозахисні організації та світові ЗМІ повідомляють з квітня 2017 року. Ті, хто там побував, розповідають про безправ’я та жорсткі умови тримання.

Пекін заперечує звинувачення в тортурах у «таборах політичного перевиховання». Посол Китаю у Великій Британії Лю Сяомін відкинув твердження про утиски представників етнічних меншин у Сінцзяні.

Минулого року лавреатом премії Сахарова став український режисер Олег Сенцов, який тоді був ув’язнений у Російській Федерації. Нагороду замість нього отримала його сестра Наталя Каплан.


Премія Сахарова затверджена Європарламентом у 1988 році і вручається особам, «які зробили винятковий внесок у боротьбу за людські права по всій земній кулі». Премія носить ім’я радянського правозахисника й дисидента Андрія Сахарова, який так само потерпів від переслідувань влади: за свою правозахисну діяльність науковець був позбавлений усіх радянських відзнак і в 1980 році висланий разом із дружиною Оленою Боннер із Москви.

 Поділитися