MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Підконтрольний Кремлю суд визнав арешт Мустафаєва правомірнимКрим: Експертиза нібито виявила сліди ДНК Бекирова на пакованнях набоїв та вибухівкиКрим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗОКрим: Бекирова перевели до медчастини СІЗОКрим: Стан Едема Бекирова не кращаєКрим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)До 74-ої річниці депортації кримських татарКрим останнім часом (25.04.–14.05.2018)Крим останніми днями (12.04.–25.04.2018)

РФ: Умови утримання Мустафаєва в СІЗО Краснодара адвокатка називає «тортурними»

31.10.2019   
ХПГ-інформ
З слів Лілі Гемеджі, координатора громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва та ще одного арештанта тримають у камері загальною площею чотири квадратні метри.

Умови утримання координатора громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва в СІЗО Краснодара (РФ) адвокатка Ліля Гемеджі назвала «тортурними», – передає сайт проєкту «Крым.Реалии». Мустафаєв – фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Сервер Мустафаєв (архівне фото: krymr.org, RFE/RL)

29 жовтня адвокатка відвідала свого підзахисного у краснодарському СІЗО. З її слів, Мустафаєва та ще одного арештанта тримають у камері загальною площею чотири квадратні метри.

«Умови тримання Сервера нелюдські, згідно з Європейською конвенцією з прав людини – умови тортурні. Камера, у якій утримується мій підзахисний – чотири квадратні метри. Після мого попереднього відвідання Сервера тримають там не одного, до нього помістили ще одного слідчо-арештованого, і, відповідно, на кожного з них припадає по два квадратні метри, це з урахуванням поставлених ліжок, з урахуванням так званого санвузла, причому не обгородженого, з урахуванням раковини , і столика, на якому вони повинні обідати», – розповіла Гемеджі.

Адвокатка Ліля Гемеджі (фото: Олександра Сурган, RFE/RL)

Як каже адвокатка, Мустафаєв написав три скарги на начальника СІЗО Краснодара. На її думку, такі умови утримання – один з елементів тиску, що розпочався в СІЗО Сімферополя. Враховуючи правозахисну діяльність Мустафаєва та його знання, це спроба ізолювати його від людей, яким він може допомагати, вважає Ліля Гемеджі.


Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики арештували шістьох жителів Бахчисарая – Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ РФ привинює їм участь у забороненій у РФ та окупованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року у Криму затримали координатора «Кримської солідарности» Сервера Мустафаєва та мешканця села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

У грудні минулого року Мустафаєва помістили до Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні № 1, щоби «дати висновок про його осудність чи неосудність», де він перебував близько місяця.

Певний час Мустафаєва утримували у двомісній камері Сімферопольського СІЗО площею 6 кв. метрів разом з інвалідом I групи Едемом Бекировим, якого обвинувачували в незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, а у вересні біжучого року повернули в Україну під час обміну утримуваними особами. «Він (Мустафаєв – ред.) доглядає тяжкохворого Бекирова, який весь час перебування в СІЗО жодного разу не був у лазні, оскільки не може самостійно пересуватися», – повідомив тоді адвокат Мустафаєва Сергій Легостов.

Тимур Ібрагімов і Сервер Мустафаєв перебувають у СІЗО Краснодара, інших шістьох фігурантів справи етапували до СІЗО Ростова-на-Дону.


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися