MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Китаї виявлено близько 500 таборів і в’язниць для утримання уйгурів

13.11.2019   
ХПГ-інформ
Повідомлено, що про значну частину в’язниць – приблизно 40 % – раніше відомо не було. Активісти припускають, що китайська влада може утримувати набагато більше, ніж мільйон людей згідно з оцінками ООН.

Уйгурські активісти з національного руху пробудження Східного Туркестану – неприбуткової організації, яка виступає за незалежність китайського регіону Сінцьзян, що є здебільшого мусульманським – заявили, що виявили близько 500 таборів і в’язниць, які Китай підтримує в межах масової програми інтернування угйурської етнічної меншини, – передає сайт «Радіо Свобода».

12 листопада група, базована у Вашингтоні, опублікувала першу частину даних про місце розташування 182 імовірних концентраційних таборів. Рух протягом року аналізував дані сервісу Google Earth та інформацію з Китаю. Це допомогло активістам визначити місця, де розташовані інші 209 імовірних тюрем та 74 ймовірних трудових таборів, – пише видання.

Активісти планують оприлюднити ці дані згодом. Повідомлено, що про значну частину в’язниць – приблизно 40 % – раніше відомо не було.

За оцінками ООН, у 2018 році близько мільйона уйгурів та інших тюркомовних корінних жителів Сіньцзяну, переважно мусульман, утримували в так званих «контрекстремістських центрах». Мільйони, згідно з повідомленнями, перебувають у таборах перевиховання.

Активісти припускають, що китайська влада може утримувати набагато більше, ніж мільйон людей.

Проте офіційний Пекін заявляє, що місця утримання є «професійно-технічними» закладами, а їхня мета – навчання та розвиток робочих навичок. Національний рух пробудження Східного Туркестану характеризує кампанію «масового інтернування» як Голокост.

Нагадаємо, сього року лавреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова став уйгурський науковець і громадський діяч з Китаю Ільхам Тохті. Професор економіки, відомий активіст і захисник прав уйгуров боровся за покращення їхнього становища в Китаї більш ніж 20 років. У теперішній час перебуває в ув’язненні – 2014 року професора Тохті засуджено до довічного позбавлення волі за обвинуваченням у сепаратизмі.

Ільхам Тохті, 4 лютого 2013 року (фото: Andy Wong, AP)
 Поділитися