MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЄСПЛ: Україна має сплатити компенсацію російському опозиціонеру

19.11.2019   
Ірина Скачко
Європейський суд з прав людини зобов’язав український Уряд сплатити росіянину Леоніду Развозжаєву 4 тисячі євро – у 2012 році його викрали посеред Києва і доправили до Москви. Він намагався отримати політичний притулок.

На думку суддів Європейського суду з прав людини, Україна винна в нерозслідуванні викрадення російського опозиціонера, фігуранта «Болотної справи» Леоніда Развозжаєва, яке сталося сім років тому, повідомляє Радіо Свобода.

Леонід Развозжаєв, фото – Радіо Свобода

Російська влада переслідувала опозиціонера після протестів на Болотній площі. Він був змушений втекти до України. 19 жовтня 2012 року Леонід Развозжаєв зник посеред Києва. Як заявляла тоді радниця з питань громадської інформації УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні Олександра Маковська, він мав намір звернутися в Україні щодо надання йому статусу біженця. Саме біля офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців його ймовірно і схопили. Речі росіянина так і залишилися в офісі УВКБ ООН. Згодом стало відомо, що того ж дня його приватним літаком доправили до Росії. Вже 21 жовтня Развозжаєва взяли під варту за рішенням Басманного суду Москви. Його адвокати вказували, що Україна порушила Конвенцію про статус біженців, виславши шукача притулку без належних процедур.

Українська Гельсінська спілка тоді виступила з відкритим зверненням, у якому вимагала відкрити провадження у справі викрадення та відсторонити від посади голів СБУ та Прикордонної служби України. «З численних повідомлень у засобах масової інформації, у тому числі з інтерв’ю пана Развозжаєва, можна зробити висновок, що до його викрадення були причетні спецслужби Російської Федерації, які й здійснили його перевезення до Москви. Інформація, доступна у публічному просторі, не дає можливості зробити однозначний висновок про роль українських органів влади у цьому викраденні, – йшлося у зверненні. – Незалежно від того, сталося це викрадення людини за сприяння українських органів чи було наслідком нездатності відповідних служб запобігти діяльності іноземних агентів на території України, цей випадок є підтвердженням глибокої кризи в організації діяльності органів влади, відповідальних за забезпечення суверенітету України».

Леоніда Развозжаєва засудили до чотирьох з половиную років позбавлення волі за обвинуваченням в організації масових заворушень. Він вийшов на свободу у 2017-му. За рішенням ЄСПЛ, крім України, компенсацію Развозжаєву має виплатити і Росія – 11 тисяч євро. 

Слід зазначити, що і тепер, через кілька років, шукачі політичного притулку в Україні не можуть почуватися у безпеці. Харківська правозахисна група неодноразово заявляла, що наша держава знову видає політемігранітв. При чому часто українські спецслужби співпрацюють із російськими.

 Поділитися