MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Баба Маша: історія жінки, яка поховала свого сина у вирві від снаряду

02.12.2019   
Денис Волоха

80-річна Марія Горпинич із Опитного потрапила в репортаж американського журналіста Крістофера Міллера про війну на Сході. Жінка, що народилася в розпал ІІ світової, сподівалася не померти під час іншої війни.

10 днів тому американське видання BuzzFeed опублікувало репортаж під назвою «У той час як у Вашинґтоні всі говорять про Україну, там продовжується справжня війна». Серія коротких історій про українських військових на передовій, американську військову допомогу Україні та мешканців прифронтових міст завершується сімома короткими абзацами, присвяченим енергійній літній жінці з «покинутого села Опитне» — Марії Горпинич.

«Щоб дістатися забутого села Опитне, — пише Крістофер Міллер, — потрібно проїхати тимчасовою ґрунтовою дорогою, що проходить через мінне поле. Якщо ви дістанетесь [Опитного], ви ймовірно зустрінете Марію Горпинич — його енергійну 80-річну мешканку, яка представляється як ‘Баба Маша’ і яка не хоче нічого, окрім як побачити завершення війни».

До тридцяти дев’ятьох літніх мешканців села без електроенергії, газо- та водопостачання повільно доходять новини, як і звістка про бажання президента США Дональда Трампа призупинити надання допомоги для України.

У 2016-му році син Баби Маші Віктор пішов до сусіда, щоб допомогти йому полагодити газову трубу. «Невдовзі після цього сусід прибіг, щоби сказати, що Вікторові влучила в голову шрапнель від снаряду, що вибухнув поруч із ним».

Було надто небезпечно везти тіло Віктора на цвинтар, тож пані Горпинич поклала його до саморобної труни й закопала на своєму подвір’ї. У воронці, що залишилася після вибуху іншого снаряда. Через п’ять місяців вона змогла дістати тіло, щоби перепоховати його належним чином.

«Народження Горпинич у розпал Другої світової війни, як вона сказала мені у своїй літній кухні, зруйнованій мінометами та ракетними установками, — урешті вилилося в те, що зараз вона живе, споглядаючи краєвид зруйнованого Донецького аеропорту.  — розповідає Міллер. — Тепер вона сподівається не померти вже на іншій війні».

«Війна це нещастя, — сказала вона. — Я б хотіла, щоб вона швидше скінчилася, і ми могли б жити в мирі». 

Учора стало відомо, що будинок Марії Горпинич охопило полум’я. Вона загинула у вогні. Це підтвердили її сусіди, припустивши, що полум’я виникло через гасову лампу або свічки, які Баба Маша використовувала для освітлення будинку. Через міни та загрозу обстрілів пожежників так і не допустили до її домівки в Опитному.

Уламки будинку продовжують тліти й зараз. Військові вилили дві бочки води, щоб пожежа не перекинулася на сусідні будинки.

«Вона вже стільки всього пережила…», — написав Крістофер Міллер у Твіттері. 

 Поділитися