MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міністр юстиції анонсував впровадження приватних СІЗО

05.12.2019   
Денис Волоха
Денис Малюська заявляє, що в Мін’юсті немає ‘жодних достовірних даних’ про кількість ув’язнених в Україні та розглядає можливість існування приватних слідчих ізоляторів.

Денис Малюська заявляє, що в Мін’юсті немає ‘жодних достовірних даних’ про кількість ув’язнених в Україні та розглядає можливість існування приватних слідчих ізоляторів.

Приватні СІЗО передбачені в «To do list» змін, презентованому Міністерством юстиції. Міністр Денис Малюська говорить, що це буде «щось на кшталт готелів, які добре охороняються».

«Ми плануємо спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО. По суті, це буде щось на зразок готелів, які добре охороняються, де особи, у яких є кошти зможуть перебувати і очікувати вирок суду. За рахунок цих коштів частково ми зможемо покривати витрати і перебування осіб, які будуть перебувати в звичайних СІЗО», — цитують Міністра в пресрелізі.

Окрім цього пан Малюська зазначив, що в його відомстві не знають, скільки людей відбувають покарання в українських тюрмах та «не розуміють, що з ними відбувається», адже існує ряд установ, які не контролюють своїх ув’язнених.

«У нас немає жодних достовірних даних про те, скільки ув’язнених перебуває в місцях [позбавлення волі] по території України. Ми приблизно розуміємо, що це більше 50 тисяч — можливо 55, можливо 53, плюс-мінус кілька тисяч. Ми не можемо це адмініструвати. Ми не розуміємо, що відбувається з людьми по всій території України, по всіх установах, у нас немає обліку», — цитує Малюську інформагентство «УНІАН» під час його виступу на презентації програми змін у Гостомелі.

Міністр додав, що програмне забезпечення для обліку в’язнів «уже запущено». 

Щодо приватних СІЗО, Малюська зазначає, що випробувати цю бізнес-модель — у першочергових планах міністерства.

«Спробуємо це зробити хоча б на одному пілотному проекті й побачимо, наскільки ця бізнес-модель працює, і в подальшому будемо намагатися розширити цей експеримент, якщо він виявиться успішним, на всю територію України. Для цього потрібно буде трошки змінити законодавство, але це теж у наших першочергових планах», — сказав очільник Мін’юсту.

План змін пенітенціарної системи також передбачає розширення переліку видів покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та освітні й корекційні програми для ув’язнених.

Читайте також: Керівники харківських колоній перепродавали продукти, закуплені для в’язнів

 Поділитися