MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

‘Вибачте за нього’: казахський художник вибачився за слова президента про Крим

05.12.2019   
Денис Волоха
Асхат Ахмедьяров прийшов до посольства України в Нур-Султані, щоб вибачитися за слова президента Токаєва щодо анексії Криму, проте майже одразу його схопила охорона.

Асхат Ахмедьяров прийшов до посольства України в Нур-Султані, щоб вибачитися за слова президентаТокаєва щодо анексії Криму, проте майже одразу його схопила охорона.

Даючи інтерв’ю DW, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що анексія — «занадто важке слово» для позначення того, що відбулося з Кримом у 2014-му році. «Ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією», — сказав президент.

Невдовзі після виходу інтерв’ю Міністерство закордонних справ України висловило «глибоке занепокоєння» такими словами очільника Казахстану, пообіцявши зробити демарші.

Наступного дня казахський художник Асхат Ахмедьяров прийшов до посольства України з плакатом. Не давши його розгорнути, працівники служби охорони вирвали плакат із рук та схопили Ахмедьярова. На відео, яке зняв перехожий, побачивши, що охоронець когось схопив, — він, викручуючись у руках охоронця, намагається зробити те, що хотів — вибачитися за слова свого президента.

«На плакаті я прошу вибачення в українського народу. Не від особи президента, а як громадянин Казахстану — я прошу вибачення», — сказав казахський художник.

На плакаті Ахмедьярова було українською мовою написано «Вибачте за нього», а також зображено голову віслюка. Імовірно, це покликання на кримськотатарське прислів’я «Наші діди говорили: віслюк не стане конем» (Dedelerımız söyler edı: eşekten at olmaz), яким Рефат Чубаров відповів на слова Токаєва про анексію Криму у своєму Фейсбуці.

Глава меджлісу кримсьтатарського народу назвав поведінку Касим-Жомарта Токаєва «мерзотною», зазначивши, що вона «не повинна залишатися поза увагою української громадськості».

Автор відео, як виявилося, був юристом, і під його тиском екіпаж міліції таки вирішив не затримувати Ахмедьярова.

«Сьогодні мені не дали провести одиночний пікет перед посольством України. Ось цей плакат зірвали в мене з рук поліцаї, — згодом написав Ахмедьяров у своєму Інстаграмі. — Виходить, що президент від імені народу може в інтерв’ю німецькому виданню не визнати анексії Криму путінською Росією, це обурливо! Я своїм дійством спробував заперечити цю думку, і прошу вибачення за нього в українського народу».

У березні цього року казахстанська міліція затримувала Асхата Ахмедьярова, коли той протестував проти перейменування столиці Казахстану в «Нур-Султан». 

 Поділитися