MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховний суд США призупинив cмертну кару за 3 дні до запланованої серії страт

07.12.2019   
Денис Волоха

На федеральному рівні в США смертна кара не виконується з 2003-го року. 5 засуджених очікують на страту.

Міністерство юстиції США оскаржувало у Верховному суді рішення суду нижчої інстанції, який вирішив продовжити заборону на виконання смертної кари на федеральному рівні.

Одна з п’яти запланованих смертних кар була призначена на понеділок 9-го грудня.

Як пише CNN, у п’ятницю, 7-го грудня, Верховний суд постановив залишити дію рішення нижчої інстанції в силі, доки не буде винесене остаточне рішення у цій справі. Троє суддів окремо висловилися за те, що суд нижчої інстанції має поставити крапку у справі протягом 60-ти днів.

Адвокат одного з засуджених до смертної кари привітав рішення Верховного суду, у той час як у американському Мін’юсті заявили, що розчаровані ним.

У липні Генеральний прокурор США Вільям Барр клопотав про відновлення смертної кари на федеральному рівні, яка залишається призупиненою останні 17 років. Барр назвав п’ятьох засуджених, які очікують на страту, представниками «найгірших злочинців».

Серед «смертників» — засуджений за вбивство сім’ї з трьох людей, зокрема, 8-річної дівчинки Деніел Льюїс Лі; Лезмонд Мітчелл, якого засудили до смертної кари за вбивство 63-річного чоловіка та його 9-річної онучки; Веслі Айра Пьоркі, засуджений за зґвалтування та вбивство 16-річної дівчинки; Альфред Буржуа, якого засудили за вбивство власних дворічних дочок; Дастін Лі Гонкен — за вбивство п’ятьох людей, зокрема двох молодих дівчат.

Водночас Бюро тюрем Сполучених Штатів затвердило новий протокол страт, який передбачає введення лише однієї ін’єкції замість трьох.

Після клопотань юристів та членів сім’ї засуджених окружний суд округу Колумбія призупинив страти, зазначивши, що страти в такий спосіб (з використанням лише однієї ін'єкції) протирічать Федеральному акту про смертну кару.

Суддя Таня С. Чуткан зазначила, що страта засуджених без надання їм можливості оскаржити свою страту не служить інтересам суспільства. Суддя назвала кількарічне зволікання уряду в оприлюдненні нового протоколу страт «таким, що підриває його аргументи» щодо важливості якомога скорішого виконання вироків.

На федеральному рівні смертна кара в Сполучених Штатах не виконується з 2003-го року, проте залишається формально легальною в 30-ти та фактично здійснюється в 17-ти штатах. Як пише DW, востаннє смертну кару застосували напередодні рішення Верховного Суду, 5-го грудня, у штаті Теннессі. На електричному стільці було страчено сліпого чоловіка, якого визнали винним у вбивстві своєї колишньої дівчини. Він став 21-им засудженим, який був страчений у США протягом цього року.

 Поділитися