MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комуністичний «сюрприз» під ялинку? (До чого призводить часткова декомунізація)

27.12.2019   
Наталка Ковальчук
Це там, за «порєбріком» вже не один рік відбувається театр абсурду, на сцені якого розігруються вшанування ветеранів-НКВДистів, гучні дні народження того ж таки Сталіна, хресні ходи з іконою жорсткого вбивці.

І не хотілося б псувати настрій собі та людям з нагоди новорічних свят, але, схоже, ми отримали досить таки неприємний подарунок, як то кажуть, під ялинку. Українські медійні ресурси подали повідомлення, що заборонена компартія влаштувала у столиці України «конференцію» до дня народження Сталіна.

Фото: kpu.ua

Про риторику цього заходу говорити багато не треба, і так зрозуміло, що кривавого тирана представляли героєм і вождем.

Повідомлення з цього приводу одне, але з ним пов’язано одразу кілька поганих новин.

Наприклад, стосовно компартії так і не виконано остаточно вимоги Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та пропаганди їхньої символіки», ухваленого у квітні 2015 року.

Відтак заборонена політична сила і далі існує, навіть провадить певну діяльність, результати якої транслює на суспільство через власний інформаційний ресурс. І влаштовує заходи, на яких прославляється той самий тоталітарний комуністичний режим та його лідери.

Свого часу, правда, були повідомлення про те, що нібито сайт компартії закрито, вилучено потрібне для його роботи обладнання. Але, очевидно, справу до кінця так доведено й не було. І все повернулося на круги своя.

Вкрай погано і те, що цей «комуністичний» захід взагалі міг відбутися. Сама заявка на проведення такої, з дозволу сказати, «науково-практичної конференції» мала б стати приводом до застосування негайних жорстких заходів стосовно самої компартії. Але цього не відбулося. Тобто можна говорити про ігнорування вимог декомунізаційного закону на рівні держави, яка першою мала б стати запобіжником відновлення комуністичної ідеології в Україні.

У результаті ми маємо ситуацію, коли самі українці у соцмережах обурюються влаштуванням цього комуністичного шабашу, а з боку відповідних державних інституцій не чути жодного осуду, не відбувається жодних адекватних дій. Принаймні на момент написання цього матеріалу будь-якої чіткої реакції з боку тих, хто мав би слідкувати за виконанням законів, не було. І це тривожний симптом.

Кепсько й те, що це збіговисько з нагоди роковин Сталіна, який став призвідцем мільйонів невинних жертв в Україні, фактично транслювало на українське суспільство політичні кліше, притаманні російській ідеології.

Це там, за «порєбріком» вже не один рік відбувається театр абсурду, на сцені якого розігруються вшанування ветеранів-НКВДистів, гучні дні народження того ж таки Сталіна, хресні ходи з іконою жорсткого вбивці.

У разі, якщо недокомунізовану компартію не зупинять сьогодні, вона все це притягне в Україну. І то дуже швидко. Принаймні, спроби будуть робитися і дуже активні. Бо господарі цієї політсили перебувають у Кремлі, а комуністична партія в Україні завжди була виразником московської ідеології та інструментом для втілення московських забаганок. І її діяльність щодо українського народу завжди є злочинною.

Що й не дивно. Тут хочеться згадати такий несподіваний факт. Виявляється, сленгове слово «гопник» пов’язане саме з комуністами і більшовиками. Воно утворилося від російської абревіатури ГОП – «государственное общежитие пролетриата». Перші ГОПи з’явилися у Санкт-Петербурзі та Москві. Жителі цих міст помітили, що біля таких гуртожитків почала збільшуватися концентрація розбійних нападів. Це і пов’язували з мешканцями ГОПів. Їх почали називати «гопниками», узагальнюючи відразу кілька кримінальних означень – «розбійник, злодій, ґвалтівник».

Ось і заборонена в Україні компартія поводить себе, як «гопник», відверто ігноруючи Закон. А наші владні структури їй у цьому потурають.

 Поділитися