MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ДІЗО як спосіб лікування

10.01.2020   
Ірина Скачко
Хворого на СНІД, гепатит та туберкульоз ув’язненого адміністрація Кам’янської колонії №101 погрожує завтра кинути до ДІЗО – все через те, що вимагав призначеного судом лікування в стаціонарі.

Хворого на СНІД, гепатит та туберкульоз ув’язненого адміністрація Кам’янської колонії №101 погрожує завтра кинути до ДІЗО – все через те, що вимагав призначеного судом лікування в стаціонарі. Про це повідомляє мама засудженого Івана Темченка. «У нього висока температура і висип по всьому тілу, він там помре!» – плаче Людмила Іванівна. 

Ми вже писали про Івана Темченка. При сукупності таких діагнозів чоловік мав би вже вийти на волю за рішенням лікарсько-консультативної комісії. А він навіть життєво необхідної антиретровірусної терапії отримати кілька місяців не може. Справа в тому, що стан Івана ускладнює тяжка полівалентна алергія – тож йому дуже важко в умовах колонії підібрати бодай якесь лікування, не викликавши алергічної реакції. Визначити, який саме препарат ART спричинить найменше побічних ефектів, можна тільки під ретельним наглядом лікаря в умовах спеціалізованого стаціонару. А ось до відповідної лікарні, попри рішення суду, Івана ніяк не довезуть. І, схоже, не збираються. Більше того, погрожують покаранням за законні вимоги. 

– 10 грудня суддя ухвалила рішення провести лікарсько-консультативну комісію, медичне обстеження і лікування, – розповідає адвокатка ХПГ Таміла Беспала, яка захищає інтереси Темченка. –  Більше того, суддя направила цю ухвалу на контроль прокуратури. Суд має підтвердження, що колонія отримала рішення суду. Та самому Темченку представники адміністрації чомусь кажуть, що нічого не отримували. Я вже написала заяву до Поліції щодо ненадання медичної допомоги.

– Я розумію, що він покараний. Але в якій статті закону написано, що за злочин його мають угробити??? – Людмила Іванівна вже не знає, до якої інстанції звернутися по допомогу. Її син відбуває покарання за те, що вкрав ковбасу і дві шоколадки.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися