MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підозра від НАБУ та Європейський суд з прав людини

24.01.2020   
Євген Захаров
22 січня 2020 року НАБУ повідомило про підозру шістьом особам у нібито заволодінні 54 млн грн. державних коштів у межах кримінального провадження, що розслідує НАБУ за фактом виконання державою у 2016 році рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), винесеного на користь ТОВ «Золотий мандарин Ойл».

22 січня 2020 року НАБУ повідомило про підозру шістьом особам у нібито заволодінні 54 млн грн. державних коштів у межах кримінального провадження, що розслідує НАБУ за фактом виконання державою у 2016 році рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), винесеного на користь ТОВ «Золотий мандарин Ойл» (далі – компанія). Про підозру повідомили колишній першій заступниці міністра юстиції України Наталії Бернацькій, колишньому Урядовому уповноваженому у справах ЄСПЛ Борису Бабину, а також власнику та бухгалтеру компанії, адвокатке, яка представляла інтереси компанії в суді та поки що невідомій нам особі. Публікація містить уривки записів НСРД, а також інфографіку нібито злочинних дій народного депутата VIII скликання Георгія Логвинського та осіб, яким оголошено про підозру.    

Позиція НАБУ ґрунтується на нібито незаконності угоди про дружнє врегулювання за рішенням ЄСПЛ, що є повною нісенітницею. НАБУ вважає «злочинним наміром» звернення до ЄСПЛ з метою відновити свої права та отримати справедливу сатисфакцію.

Компанія ПАТ «Київенерго», в якій державі належало більше 50% акцій, у 2009 році заволоділа майном компанії на суму 7 млн. доларів і не виконувала рішення суду про виплату компенсації вартості майна. У зв’язку з вичерпанням всіх можливих засобів захисту підприємство в 2013 році звернулося до ЄСПЛ із заявою про незабезпечення державою виконання рішень національного суду, що є грубим порушенням п.1 статті 6 ЄКПЛ. Важливо відзначити, що держава взяла на себе міжнародні зобов’язання виконати зазначені рішення. Харківська правозахисна група провела юридичний аналіз і надала правовий висновок щодо виконання Україною зобов’язань відповідно до мирного врегулювання за рішенням ЄСПЛ у цій справі від 20 жовтня 2016 року. Завдяки рішенню про дружнє врегулюванням бюджету Україні було зекономлено понад 100 млн. гривень. Аналогічний аналіз та висновок зробила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Харківська правозахисна група також зробила правовий висновок щодо наявності політичних мотивів кримінального провадження НАБУ щодо компанії, нібито пов’язаної з Георгієм Логвинським. Також відомі правозахисники Мустафа Джемілєв, Йосиф Зісельс, Рефат Чубаров та Євген Захаров виступили з публічним зверненням до керівництва САП, НАБУ і ГПУ про політичні мотиви переслідування Георгія Логвинського.

Можна не сумніватися, що обставини цієї справи будуть розглядатися ЄСПЛ, а також стануть причиною міжнародного скандалу. Некомпетентність або умисні дії співробітників антикорупційних органів, у будь-якому разі, призведуть до великих втрат державного бюджету України і невимірюваної шкоди репутації нашої держави.

 Поділитися