MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ВК-25: Вхід заборонено. Знову

12.02.2020   
ХПГ-інформ
«До цього доручення все ще є сумніви...» – задумливо каже представник адміністрації 25-ї колонії. І…  знову не пускає моніторингову групу ХПГ до установи. Причина недопуску просто шикарна: сумніватися в підписі на одному з необов’язкових документів можна нескінченно довго. 

«До цього доручення все ще є сумніви...» – задумливо каже представник адміністрації 25-ї колонії. І…  знову не пускає моніторингову групу ХПГ до установи. Причина недопуску просто шикарна: сумніватися в підписі на одному з необов’язкових документів можна нескінченно довго. 

Сьогодні помічник народного депутата адвокат ХПГ Володимир Глущенко в супроводі медичного працівника і двох журналістів знову не зміг потрапити до Олексіївської колонії №25. Як і минулого разу, адміністрації не сподобався підпис на завіреному в Апараті Верховної Ради дорученні депутата своєму помічникові. Цей документ, нагадаємо, не є обов’язковим під час моніторингового візиту. За законом достатньо звичайного посвідчення помічника депутата. Але у представників ДКВС кожного разу готова нова підстава зачинити двері перед моніторами. 30 січня правозахисників не пустили, бо на дорученні не було реєстраційного номера. 6 лютого – номер був, але підпис депутата викликав сумніви. Навіть втручання прокуратури вже не допомагає. 

Тим часом по той бік колючого дроту залишається ще багато людей, готових дати юристам ХПГ свідчення про катування. Кожного дня на них чиниться неймовірний тиск. Хтось не витримує і відмовляється від своїх заяв. А дехто тримається до останнього. Саме до одного з таких засуджених правозахисники й хотіли привести сьогодні медика.

Через постійні «вмовляння» адміністрації ув’язнений К., скоріш за все, щойно переніс мікроінсульт: тиск підскочив за 200, тимчасова втрата мови, тремтіння рук. Зараз чоловіку все ще зле, йому колють магнезію. Точний діагноз встановити неможливо, адже потрапити з незалежним лікарем до колонії вкрай важко. 

– Щоб провести із собою до колонії медичного працівника, адвокат має письмово, через Укрпошту, звернутися до Філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВСУ», а відповіді можна чекати і тиждень. – розповідає адвокатка засудженого Ганна Овдієнко. – Стільки часу в нас немає. Колись у цього чоловіка вже був мікроінсульт. Утім, що казати про лікаря – навіть з медичною картою я оперативно ознайомитися не можу. Начмед вимагає, щоб я написала листа до філії, і лише якщо там дозволять, мені покажуть цей документ.   

Учора Олексіївську колонію відвідав заступник Міністра юстиції Віталій Василик. Судячи з посту на фейсбук-сторінці Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань, чиновник візитом був цілком задоволений. 

«Ця колонія наповнена, тут працює виробництво, по всіх формальних і статистичних показниках у керівництва Міністерства юстиції немає запитань, – зазначив він. – Є запитань багато у Уповноваженого з прав людини, правозахисників стосовно методів і умов роботи. Наразі я не бачу підстав для того, щоб приймати якісь управлінські рішення, але ми знаємо, що в правоохоронних органах є відповідні кримінальні провадження і чекаємо їх результатів».

За словами К., заступник міністра зустрічався з ним і пообіцяв, що сьогодні до нього пустять адвокатку і лікаря. Не пустили.

Чи є у цій державі хтось, здатний вплинути на ситуацію і змусити адміністрацію Олексіївської колонії діяти за законом?


Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії №25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. 

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25. 

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії №25.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

 Поділитися