MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Видання Zaxid.Net виграло суд проти львівської нацспілки художників

20.02.2020   
Денис Волоха

Національна спілка художників України вимагала від львівського онлайн-видання спростувати інформацію в статті про нерухомість спілки.

У травні 2017-го року на сайті zaxid.net було опубліковано матеріал «Зовсім нехудожня історія», у якому ішлося про художні майстерні та іншу нерухомість Львівської обласної організації Нацспілки художників та перехід частини цієї нерухомості в приватну власність третіх осіб.

«Керівництво спілки художників пояснювало, що з 2008-го року майно львівської обласної організації НСХУ передано в управління компанії ‘Акрополь’. Втім виявилось, що низка будівель НСХУ насправді виявились переданими в приватну власність кількох компаній. Попри те, що ця інформація підтверджувалася офіційними даними з держреєстру прав на нерухоме майно, — зазначає Zaxid.Net, — юристи НСХУ подали позов до суду, вимагаючи спростувати публікацію».

У статті також зазначалося про виключення зі спілки п’ятьох львівських митців через нібито «порушення морально-правових норм», хоча самі художники вважають таке виключення реакцією на їхні запитання про долю згаданої нерухомості спілки. Видання зазначило, що виключення відбулося всупереч статуту спілки художників.

У 2018-му році львівський суд частково задовольнив позов проти Zaxid.Net, зобов’язавши видання спростувати частину викладеної в статті інформації та сплатити 640 гривень судового збору.

Zaxid.Net подало апеляцію, і 4-го лютого суд задовольнив апеляційну скаргу, скасувавши рішення суду першої інстанції.

У рішенні Львівського апеляційного суду колегія суддів покликалася на статтю 10 Європейської конвенції з прав людини (свобода вираження поглядів) та практику ЄСПЛ.

 Поділитися