MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Опитному встановили меморіальну дошку Марії Горпинич (Бабі Маші)

28.02.2020   
Денис Волоха
Пам’ятний знак легендарній жінці встановили на залишках її будинку в забутому селищі, із якого видно зруйнований Донецький аеропорт.

© Гуманітарна місія «Проліска»

Пам’ятний знак легендарній жінці встановили на залишках її будинку в забутому селищі, із якого видно зруйнований Донецький аеропорт.

Учора співробітники гуманітарного центру «Проліска — Авдіївка» відкрили в селищі Опитне дошку в пам’ять про Марію Горпинич. Наприкінці листопада минулого року вона загинула під час пожежі у власній оселі.

Баба Маша, як вона сама представлялася, народилася в розпал Другої світової війни. Після початку бойових дій на Донбасі помер її чоловік, а у 2015-му від осколочного поранення загинув її син. Через небезпеку потрапляння під обстріли 76-річній жінці довелося хоронити свого сина у вирві від снаряду на власному подвір’ї, поклавши тіло до саморобної труни.

«Лише через рік сина Марії Федорівни перепоховали на місцевому цвинтарі, поряд із могилою [його] батька», — зазначають на сторінці Гуманітарної місії «Проліска». 

У «Пролісці» говорять, що Бабу Машу підтримувала мешканка Опитного Олена та її родина, купуючи жінці продукти та медикаменти. У серпні-вересні минулого року співробітники «Проліски» допомогли замінити покрівлю в її оселі та встановити нові вікна замість розбитих унаслідок бойових дій.

Баба Маша була однією з тридцяти дев’ятьох мешканців важкодосяжного селища в Ясинуватському районі Донецької області, повернутого під контроль української влади в листопаді 2014-го року. Єдина дорога до Опитного замінована, електроенергія, газо- та водопостачання відсутні.

Марія Горпинич загинула 30-го листопада 2019-го року, через десять днів після потрапляння до репортажу в американському виданні BuzzFeed. Імовірною причиною займання в її будинку була гасова лампа, яку вона часто використовувала для освітлення. Залишки її оселі продовжували тліти впродовж кількох днів, оскільки пожежники не могли дістатися селища через міни та загрозу обстрілів.

Вона так і не дочекалася світла в селищі, дороги, якою до неї змогла би приїхати швидка чи пожежники, і миру за вікном. © Євген Каплін

Пам’ятний знак Марії Горпинич встановили на вцілілій після пожежі стіні її будинку на вулиці Зарічній. У гуманітарному центрі «Проліска» сподіваються, що після проведення експертиз останки загиблої жінки зможуть забрати та поховати поруч із її чоловіком і сином, виконавши її волю.

«Пам’ять про неї назавжди залишиться зі мною. І я завжди буду вдячна за те, що мала можливість познайомитися із цією чудовою жінкою. Незважаючи на те, що наша зустріч була короткою, для мене вона була прикладом вражаючої мужності. Хоча її можна вважати літньою жінкою, її сяючі блакитні очі, приємна посмішка й позитивна енергія були такими причепливими, що ставало тепло на душі. Навіть після того, як я сама переконалася, наскільки сильно зруйноване село, зустріч із нею дала мені надію на зміни на краще», — сказала координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані на відкритті пам’ятної дошки в Опитному.

«У пам’ять про неї я сподіваюсь, що жителям Опитного спогади про Бабу Машу дадуть сили та мужність продовжувати відбудовувати та відновлювати те, що було зруйновано внаслідок конфлікту, на благо майбутніх поколінь», — підсумувала представниця ООН.

 Поділитися