MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Негайне та дієве перемир’я для боротьби з COVID-19: звернення громадських організацій до всіх сторін конфлікту на сході України

07.04.2020    джерело: civilmplus.org
ХПГ-інформ

Пандемія коронавірусу впливає на життя кожної людини. Одні з найбільш вразливих в Україні – більше трьох мільйонів мешканців зони збройного конфлікту на сході. Вже шість років жінки, чоловіки і діти живуть у складних економічних умовах, під загрозою обстрілів чи інцидентів, пов’язаних із мінами.

У березні ситуація погіршилася: кількість жертв серед цивільного населення була найвищою з вересня 2019 року, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Окрім того, як повідомляється, так звана влада самопроголошених «республік» використовує заходи, запроваджені для боротьби з пандемією, як привід для недопуску на територію патрулів СММ ОБСЄ.

Ми, члени міжнародної громадянської платформи CivilM+, які підписалися нижче, підтримуємо заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша припинити вогонь та захистити найуразливіших. Продовження військових дій в умовах пандемії протирічить базовим принципам міжнародного гуманітарного прав (зокрема, «встановлення балансу між військовою необхідністю та гуманністю»).

Припинення вогню на Донбасі безпосередньо пов’язане не лише з безпекою людей, але і з доступом до базової гігієни. За умови стабільного режиму тиші зникне загроза обстрілів Донецької фільтрувальної станції. Вона розташована у «сірій зоні» та забезпечує водою населенні пункти по обидва боки лінії зіткнення. Крім того, люди з віддалених сіл зможуть без ризику для життя дійти до колодязя з безпечною водою.

Для попередження розповсюдження вірусу всі сторони запровадили обмеження на контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду; закрито кордон Російської Федерації для всіх, хто не має російського паспорту. Попри обмеження, закликаємо забезпечити всім мешканцям своєчасний доступ до медичної допомоги. Лікарі мають бути захищені та забезпечені всім необхідним.

Ми закликаємо Україну, Російську Федерації та підконтрольні їй «ДНР» та «ЛНР»:

• Оголосити та дотримуватися негайного та тривалого перемир’я на Донбасі

• Вживати усіх можливих заходів, аби не допустити цивільних втрат по обидва боки лінії зіткнення

• Мобілізувати ресурси для надання медичної допомоги, захисту населення та медиків в умовах пандемії.

Ми вимагаємо також забезпечити доступ СММ ОБСЄ та гуманітарних організацій на підконтрольну самопроголошеним «республікам» територію для моніторингу та надання допомоги населенню. Зокрема, забезпечити безперешкодний доступ Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних людей, як у так званих «офіційних» установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, так і в таємних місцях позбавлення волі.

Підписанти:

«Країна вільних людей», Україна
Луганський правозахисний центр «Альтернатива», Україна
Українська Гельсінська спілка з прав людини, Україна
Харківська правозахисна група, Україна
Центр громадянських свобод, Україна
Центр громадських ініціатив «Ідеї змін», Україна
Truth Hounds, Україна
Гельсінська громадянська асамблея, Франція
Громадянин і Армія, Росія
Правозахисний центр «Меморіал», Росія
Союз «Жінки Дону», Росія
DRA, німецько-російський обмін, Німеччина
FIDH, Франція
MEMORIAL Deutschland, Німеччина

 Поділитися