MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білорусь відмовила РФ у видачі послідовника вчення «Свідків Єгови»

10.04.2020   
ХПГ-інформ
Проти російського громадянина Миколи Махаличева на батьківщині порушена кримінальна справа, адже організація визнана в Росії екстремістською. Свідків Єгови переслідують і в окупованому Криму.

7 квітня 2020 року Генпрокуратура Білорусі відмовила Російській Федерації у видачі послідовника вчення Свідків Єгови Миколу Махаличева, проти якого на батьківщині порушена кримінальна справа за ознакою віровизнання. Того ж дня Махаличева звільнили з вітебського СІЗО, де його утримували з кінця лютого. Про це повідомив сайт «Свидетели Иеговы в России».

Микола Махаличев (фото: jw-russia.org)


21 лютого цього року під час подорожі Білоруссю 36-річний Микола Махаличев був затриманий міліцією для перевірки документів. З’ясувавши особу, Махаличева повідомили, що Росія оголосила його в міжнародний розшук, адже він визнає нібито заборонену релігію. Махаличева помістили до ІТТ у місті Городку Вітебської області, а 24 лютого за прокурорською постановою взяли під варту з утриманням у Вітебському СІЗО.

У своїй постанові білоруський прокурор, посилаючись на російський суд, зазначив, що Махаличев діяв «умисно, з мотивів релігійної нетерпимости, з екстремістських намірів, що виявляються у пропаганді переваги послідовників релігійного вчення Свідків Єгови перед іншими особами…», а також займався «визнанням і поширенням ідеології та віри».

З огляду на те, що білоруська влада може видати його до Росії, Махаличев подав скаргу до Комітету ООН з прав людини.

Білоруські та міжнародні правозахисні організації закликали відмовити у видачі Махаличева, оскільки впевнені, що його переслідування в Росії пов’язане виключно з його вірою.

Раніше повідомлень про затримання в Білорусі російських представників цього релігійного напрямку не було, випадок Махаличева – перший.

Кримінальна справа проти Махаличева була порушена в РФ 31 січня 2019 року слідчими органами міста Урая (Ханти-Мансійський автономний округ).


Як зазначив Міжнародний Меморіял у лютому 2019 року у заяві з приводу вироку до позбавлення волі, ухваленого російським судом щодо данського громадянина Денніса Крістенсена, «…20 квітня 2017 року Верховний суд Росії заборонив „Свідків Єгови“ в Росії, як екстремістську організацію. Це ганебне та антиправове рішення поставило Росію в ряд країн з найодіознішими режимами. „Свідків Єгови“ жорстоко переслідували в гітлерівській Німеччині. В усіх демократичних країнах „Свідки Єгови“ діють вільно. Внаслідок постанови Верховного суду сьогодні в Росії вже заарештовані десятки прихильників цього вчення, а тепер ухвалено перший присуд до реального позбавлення волі. Свобода совісті, проголошена російською Конституцією, стала в нашій країні такою ж фікцією, якою вона була в СРСР».

Додамо, що послідовників цього релігійного напрямку переслідують і в окупованому Росією Криму. 5 березня підконтрольний московській владі Джанкойський районний суд засудив місцевого мешканця Сергія Філатова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Підконтрольний Кремлю Ялтинський міський суд призначив кримчанину Артему Герасимову як покарання штраф у розмірі 400 тисяч рублів.

Правозахисний центр «Меморіял» визнає прихильників вчення політв’язнями і в’язнями сумління. «Загальна кількість вірників, яких переслідують за причетність до громад свідків Єгови, перевищило 350 осіб», – зазначено на сайті організації.


«Свідки Єгови» – міжнародна релігійна організація, що має прихильників по всьому світу. У Російській Федерації організація визнана в 2017 році екстремістською рішенням Верховного суду, її діяльність у Росії заборонена. Правозахисники вважають, що Свідків Єгови переслідують виключно за їхні релігійні переконання і неодноразово виступали з вимогою припинити політичні репресії стосовно організації.

 Поділитися