MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Амністія для жертв торгівлі людьми

26.04.2020   
Дмитро Мазурок
Харківська правозахисна група пропонує застосувати відносно жертв торгівлі людьми в Росії, які переведені для відбування покарання до України, такий захід гуманістичної спрямованості як амністія.

Що таке амністія?

Кримінальним кодексом України (далі — КК) передбачена можливість застосування амністії до осіб, визнаних винними у вчиненні злочину обвинувальним вироком суду, шляхом повного або часткового звільнення від відбування покарання. Дане положення конкретизують два закони. Перший – це Закон України «Про застосування амністії в Україні». Він встановлює загальні правила та обмеження в застосуванні амністії. Другий, — про амністію в конкретному році. Так, наприклад, раніше приймались закони «Про амністію в 2014 році», «Про амністію в 2016 році». На даний момент Міністерством юстиції України розроблений проект Закону України «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)».

Під час кожної амністії є статті КК, в разі засудження за які амністія не застосовується. У випадку жертв торгівлі людьми найбільше занепокоєння викликає наявність статті 307 КК (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Можливо, до цього моменту, таке обмеження було виправданим. Але не тоді, коли розвинені країни переходять до певного послаблення покарання за злочини, пов’язані з обігом наркотичних засобів, та зміщують увагу правоохоронної системи з дрібних користувачів та великий наркобізнес. Також, обмеження амністії за ст. 307 КК потребує перегляду в світлі відомої справи «українських кур’єрів».

Жертви торгівлі людьми в Україні

За даними Харківської правозахисної групи як мінімум з 2015 року в Україні діє транснаціональне злочинне угруповання, члени якого обманом вивозять громадян України до Російської Федерації. Примусом, погрозами та шантажем українці втягуються у злочинну діяльність, пов’язану із виробництвом та розповсюдженням наркотиків. Через очевидну змову з правоохоронними органами Росії заяви українців про діяльність злочинної мережі не розслідуються. Російські суди не звертають увагу на те, що українці стали жертвами торгівлі людьми. Після нетривалого розслідування та несправедливого судового розгляду українці засуджуються за ст. 228.1 Кримінального кодексу Російської Федерації за незаконний обіг наркотиків.

Харківській правозахисній групі відомо про деталі кримінального переслідування  більше ніж 350 громадян України, які стали жертвами діяльності транснаціонального злочинного угрупування. 233 жертви торгівлі людьми вже засуджені в Росії і отримали покарання в діапазоні від 5 до 20 років позбавлення волі. 78 наших громадян переведено в Україну, і вони продовжують відбувати покарання в українських тюрмах. 5 вже звільнено.

Разом з тим, 72 українця отримали в Міністерстві соціальної політики статус жертви торгівлі людьми та 162 — визнані поліцією потерпілими у кримінальному провадженні. Це дає жертвам теоретичну можливість отримати певні види державної допомоги та компенсацію заподіяної шкоди. Однак, не дає надії на звільнення.

Чи можна карати жертв торгівлі людьми?

Важливою гарантією для жертв торгівлі людьми є визнання Конвенцією Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми їх уразливого стану і розуміння того, що вони не є злочинцями у звичайному сенсі цього терміну. Злочини, вчинені жертвами торгівлі людьми, не можуть кваліфікуватись за загальними правилами кримінального закону. Кожен випадок злочинної діяльності жертви торгівлі людьми має розглядатись в аспекті примусу та зловживання її безпорадним станом. Саме тому стаття 26 вказаної Конвенції встановлює обов’язок держави передбачити можливість не призначати покарання жертвам за участь у протиправній діяльності в тій частині, у якій вони були примушені так учиняти. Однак, дане положення не імплементоване в наше національне законодавство.

Який кращий вихід?

Враховуючи відсутність необхідної процедури звільнення жертв торгівлі людьми, є тільки дві можливості для звільнення – помилування та амністія. Помилування є екстраординарною процедурою, яка застосовується у виняткових випадках за наявності надзвичайних обставин. Харківська правозахисна група здійснила декілька спроб допомогти жертвам торгівлі людьми отримати помилування. В результаті задоволено лише три клопотання. Звісно, можна казати про певний успіх, але всі інші, яким відмовлено у помилуванні, такі ж самі жертви торгівлі людьми. Тому відсутність 100% успіху засмучує і правозахисників, і потерпілих, і їх родичів.

Амністія, за усталеним підходом, не може бути застосована до жертв торгівлі людьми через пряму заборону, оскільки всі вони були втягнуті у злочини, пов’язані з розповсюдженням наркотиків. В результаті, жертви торгівлі людьми не мають ефективного засобу правового захисту для відновлення стану, яке існувало до порушення. Іншими словами, жодне положення українського законодавства не встановлює зрозумілої та передбачуваної процедури, з використанням якої жертва торгівлі людьми може розраховувати на звільнення від покарання, як то передбачено Конвенцією Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми.

Амністія для жертв торгівлі людьми

Певним рішенням, особливо в умовах пандемії COVID-19, може стати вищезгаданий проект закону про амністію. Тому Харківська правозахисна група запропонувала доповнення до проекту Міністерства юстиції, щоб виключити ст. 307 КК з переліку обмежень на застосування амністії. По-перше, ці зміни дадуть можливість звільнитись особам, діяння яких не складають значної суспільної небезпеки. В обставинах, коли вже давно обговорюються зміни в політиці держави щодо обігу наркотиків, цей крок виглядає слушним. По друге, жертви торгівлі людьми, які засуджені в Російській Федерації за незаконний обіг наркотиків (аналог ст. 307 КК України) отримають справедливе звільнення. На даний час, більшість з них мають статус потерпілих у кримінальних провадженнях щодо міжнародного наркосиндікату. Частина цих осіб отримали офіційний статус жертви торгівлі людьми від Міністерства соціальної політики України. Зважаючи на обставини, через які вказані особи вчинили правопорушення і були направлені для відбування покарання, Харківська правозахисна група пропонує застосувати відносно 73 жертв торгівлі людьми в Росії такий захід гуманістичної спрямованості як амністія.


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися