MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вербувальникам оголошено про підозру

22.05.2020   
Ірина Скачко
Прикордонники і поліція виявили групу торгівців людьми. Двоє братів, кум та друг вербували українців на роботу в Російській Федерації. Насправді люди потрапляли в рабство і змушені були працювати наркокур’єрами.

Прикордонники і поліція виявили групу торгівців людьми. Двоє братів, кум та друг вербували українців на роботу експедитором у Російській Федерації. Насправді люди потрапляли в рабство і змушені були працювати наркокур’єрами.

Про це йдеться в повідомленнях Державної прикордонної служби та Національної поліції. У 2015–16 роках вербувальники через сайти оголошень заманювали на «вигідну роботу в Росії» мешканців Дніпропетровської, Миколаївської та Харківської областей. Наразі відомо про дванадцять жертв кримінальної групи – чоловіків і жінок. 

«Спільники підшукували жертв серед людей з матеріальними труднощами, яким вони купляли квитки на потяг до столиці, контролювали перетин кордону, де їх зустрічали нібито „роботодавці“. Ті вже змушували українців виконувати ту роботу, яку доручали. А це – розповсюдження наркотиків, за що у подальшому вони потрапляли у поле зору правоохоронців і зараз там відбувають покарання», – повідомляє Національна поліція.

Подільникам оголошено підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, за даними Харківської правозахисної групи, як мінімум з 2015 року в Україні діє транснаціональне злочинне угруповання, члени якого обманом вивозять громадян України до Росії. В хід ідуть примус, погрози, шантаж. Очевидно, російські правоохоронні органи «співпрацюють» із злочинцями, тож діяльність мережі практично не розслідують. За ґратами опиняються не організатори, а безправні кур’єри.

Наприкінці 2016 року поліція затримала чотирьох вербувальників із міжнародного злочинного угрупування – трьох українців і одного громадянина Молдови. Хоча на той період було відомо про 25 постраждалих від дій злочинців, правоохоронці припускали, що кількість їхніх жертв може сягати тисяч осіб. Злочинний бізнес мав дуже складну структуру: із власними юристами, службою безпеки, «відділом кадрів», менеджерами з реклами. Втім, суд затягнувся, у вересні підсудних перевели з-під варти під домашній арешт. 

Українське представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) опублікувало дослідження, згідно з яким 13% українців готові погодитися принаймні на одну ризиковану пропозицію щодо роботи за кордоном. Найбільш легко «потрапляють на гачок торгівлі людьми» чоловіки до 44 років із середньою спеціальною освітою. 65% громадян України, постраждалих від торгівлі людьми, працювали на території Російської Федерації, йдеться в дослідженні.


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися