MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Тестування у в’язницях, амністія та умовно-дострокове звільнення. Чи будуть?Міжнародні інструкції та рекомендації щодо запобігання і контролю над COVID-19 у в’язницяхОнлайн-дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні»Запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах очима ув’язненихЧи готова кримінально-виконавча система України до протидії коронавірусу?Необхідні невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установахПро реакцію на статтю «Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є»Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Звернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахУряд має захистити від коронавірусу місця несвободиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняСьома періодична доповідь України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покаранняРефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)

У Кропивницькій колонії № 6 від СOVID-19 помер в’язень

05.06.2020   
Ірина Скачко
Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Ще 13 травня в колонії було зафіксовано численні порушення в організації протиепідемічних заходів.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

Чоловік занедужав минулого місяця: 14 травня його доправили до Кропивницької лікарні №4, де встановили діагноз «гостре запалення легень». Після цього хворого перевели до інфекційної лікарні №1, зробили тест на коронавірус, що виявився негативним. 

Вже 19 травня його повернули до колонії, помістивши на ізоляцію в окремій камері медичної частини. Проте стан чоловіка погіршувався, давалися взнаки супутні хронічні хвороби. «Зважаючи на обставини, керівництвом колонії було прийнято рішення про направлення його 1 червня до лікарні з метою підготовки висновків лікарів про його звільнення від відбування покарання за станом здоров’я», – йдеться в повідомленні.

3 червня ПЛР-тест на коронавірус показав позитивний результат. 4 червня чоловік помер. Адміністрація колонії повідомляє, що всіх контактних осіб (це 3 фельдшери та 8 засуджених, які були в медчастині) ізолювали, їм зроблено тести. Крім того, на самоізоляції – 12 працівників конвою. Медичну частину продезинфіковано.

Слід зазначити, що моніторингова група Офісу Омбудсмана перевіряла цю колонію 13 травня і зафіксувала численні порушення в організації протиепідемічних заходів. Зокрема тоді не здійснювався контроль за дотриманням маскового режиму, не було організовано планової дезінфекції. В неналежному стані перебували санітарно-гігієнічні приміщення одного з відділень, сантехнічне обладнання було зламане. «Не організована санітарна обробка рук засуджених, які прибувають на прийом їжі, –  зазначали монітори. – Не працюють рукомийники, несправні крани, не вистачає в їдальні дезінфікуючих засобів для рук, відсутній збір та утилізація використаних засобів захисту засуджених». І все це не зважаючи на те, що вже у квітні на коронавірус захворів заступник начальника цієї колонії.

Людмила Денісова вимагає від влади вжити негайних заходів щодо стримування розповсюдження інфекції.

Нагадаємо, Харківська правозахисна група давно вимагає провести тестування персоналу та ув’язнених в установах, де вже зафіксована хвороба, та якомога швидше розглянути законопроекти про амністію та умовно-дострокове звільнення, внесені до ВРУ 27 квітня. Зокрема, йдеться про законопроект №3397, розгляд якого у Верховній Раді було загальмовано з незрозумілих причин. 9 червня о 9.00 годині ранку біля Офісу Президента та об 11.00 біля Верховної Ради акцію з вимогою термінового ухвалення закону про амністію №3397 від 27 квітня проведе Громадська організація Всеукраїнське об’єднання «Протидії торгівлі людьми» разом з іншими правозахисниками та журналістами.


Публікація підготовлена в рамках реалізації проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Матеріали публікації захищені авторським правом. Проте, Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні заохочує поширення цієї інформації в некомерційних цілях.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися