MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Знову трус у кримськотатарській господіКрим: Присуд стосовно Делявера Гафарова залишили чиннимКрим: Повідомлено про засудження кримського татарина за участь у батальйоні ім. Н. ЧелебіджиханаКрим: Підконтрольний Кремлю суд залишив вирок щодо Февзі Саганджі чиннимКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиКрим: Знову обшуки у кримських татарКрим: Суд арештував кримчан, затриманих 7 липняРФ: Суд відмовив кримчанину в наданні матеріалів справи шрифтом Брайля

Крим: Обшуки в сімох кримськотатарських господах

07.07.2020   
ХПГ-інформ
У ФСБ стверджують, що співробітники спецслужби затримали у Криму сімох людей, яких підозрюють у створенні осередку «Хизб ут-Тахрір» та участі в ньому.

Сьогодні вранці в окупованому Росією Криму відбулися труси у господах сімох кримських татар: Еміля Зіядінова в селищі Октябрське Красногвардійського району, Ісмета Ібрагімова в селі Курчи (Українка) Сімферопольського району, Аліма Суф’янова в селі Залізничне Бахчисарайського району, Сейрана Хайретдінова в селі Білокам’яне Бахчисарайського району, Олександра Сизикова в селі Севастянівка Бахчисарайського району, Вадима Бектемирова в селі Кам’янка Сімферопольського району, а також у Ділявера Меметова в Алушті, якого під час обшуку не було дома, – передає сайт проєкту «Крым.Реалии» з посиланням на громадське об’єднання «Крымская солидарность».

Повідомлено, що після завершення «слідчих дій» до сімферопольського управління ФСБ відвезли шістьох людей – Хайретдінова, Сизикова, Зіядінова, Ібрагімова, Суфьянова, Бектемирова.

Олександр Сизиков має інвалідність. Зі слів активістів, його затримали разом із дружиною (за місцем прописки якої в селищі Октябрському так само провели обшук), адже він не може пересуватися самостійно.

«Олександр Сизиков геть утратив зір у 2009 році. Двічі виходив на поодинокі пікеті на підтримку політв’язня, голови релігійної громади „Топчікой“, фігуранта другої бахчисарайської групи у „справі Хізб ут-Тахрір“ Едема Смаїлова, який до арешту опікувався Сизиковим», – розповіла юристка Ельвіна Семедляєва.

За інформацією дружини Еміля Зіядінова, під час трусу вилучили два ноутбуки, загальнодоступну літературу, системний блок.

«Нас з чоловіком завели до кімнати, вони почали казати про те, що коли ми погодимось співпрацювати та зізнаємося в тому, що є членами цієї партії (вірогідно Хізб ут-Тахрір – ред.), тоді строк буде меншим, аж до домового арешту. Чоловік відмовився будь-що підписувати», – розповіла жінка.

Адвокат Іслям Веліляєв повідомив, що його не допустили до будинку активіста Зіядінова.

«Трус розпочався о 4 ранку, за словами самовидців. Співробітники ФСБ увірвалися в дім, де перебували сам Зіядінов, його родина, четверо неповнолітніх дітей, літні батьки. На мою вимогу допустити мене до мого підзахисного й бути присутнім під час обшуку співробітники ФСБ взяли мою візитівку і сказали очікувати. Право на захист порушено, мене не допустили перед проведенням трусу», – розповів адвокат.

У ФСБ стверджують, що співробітники спецслужби затримали у Криму сімох людей, яких підозрюють у створенні осередку «Хизб ут-Тахрір» та участі в ньому, – передають «Крым.Реалии» з посиланням на російські та кримські ЗМІ, які у свою чергу посилаються на центр громадських зв’язків ФСБ.

Повідомлено, що підозрювані «поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували до своїх лав кримських мусульман».

«За місцями проживання членів (організації) виявлено та вилучено значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріялів „Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі“, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, що використовувалися ними при веденні терористичної діяльности», – ідеться в повідомленні російської спецслужби.


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися