MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перемога юристів ХПГ: Суд виправдав вимушену переселенку

11.08.2020   
ХПГ-інформ
Прокуратура майже два з половиною роки обвинувачувала у вчиненні шахрайства жінку, яка в лютому 2015 року разом з малолітнім сином, тікаючи від війни, була змушена залишити рідну Горлівку та приїхати до Харкова.

Учора, 10 серпня 2020 року, суддя Московського районного суду міста Харкова Довготько Т. М. ухвалила вирок, яким виправдала клієнтку Харківської правозахисної групи – мешканку окупованої Горлівки Донецької області Любов Губанову, яку прокуратура звинувачувала у вчиненні шахрайства.

Суть справи полягає в наступному. У лютому 2015 року Любов разом зі своїм малолітнім сином Михайликом, тікаючи від війни у рідному місті, була змушена зібрати необхідні речі у валізу та залишити свій дім, вимушено перемістившись до міста Харкова. Дівчина сподівалась знайти захисту у рідної держави на підконтрольній їй території. Спочатку так і було: Любов та її син були взяті на облік внутрішньо переміщених осіб, їм виплачувалась адресна допомога. Однак у серпні 2017 року орган соціального захисту безпідставно припинив виплату допомоги для переселенців, а пізніше слідчі повідомили дівчині про підозру у вчиненні шахрайства під час оформлення адресної допомоги. На думку органу соціального захисту, прокуратури і поліції (остання вела слідство), станом на початок окупації Горлівки у 2014 році Любов була мешканкою Харкова, що начебто підтверджується (!) народженням у 2013 році дитини у цьому місті та подальшим зверненням до харківських установ охорони здоров’я, а відтак (!) не є внутрішньо переміщеною особою та не має права на отримання соціальних виплат.

Ґрунтуючись на чинному національному і міжнародному законодавстві, судовій практиці та здоровому глузді, фахівці Харківської правозахисної групи переконані, що держава не має права ототожнювати місце звернення людини по медичну допомогу, місце роботи, місце отримання соціальної допомоги, місце народження або смерті тощо з місцем проживання людини, оскільки це є різні за своєю природою правові поняття, визначення яких містяться в законодавстві. У зв’язку з цим юрисконсульт ХПГ Миколай Соболь подав позов до органу соціального захисту населення з метою визнання для Любові та її сина статусу переміщених осіб та права на отримання адресної допомоги. Адміністративний суд ухвалив рішення, яким визнав статус та право на отримання адресної допомоги, однак прокуратура не припинила переслідувати Любов Губанову й надалі продовжила обвинувачувати її у вчиненні шахрайства.

Майже після 2,5 років судових слухань у справі, за представництва захисників Любові у кримінальній справі адвокатів Олександра Бишкова та Олега Бондаря, за правового супроводу юриста Миколая Соболя суд виправдав Любов Губанову та захистив права її та її малолітнього сина як людей, що через війну та окупацію не можуть повернутись до рідного дому.


Харківська правозахисна група звертається до внутрішньо переміщених осіб, яких держава безпідставно обмежує чи позбавляє прав і свобод, необґрунтовано звинувачує у вчиненні злочинів, що ними не вчинялись тощо та просить їх не здаватись, а захищати свої права і свободи усіма дозволеними способами. Тільки таким чином ми зможемо зміцнити громадянське суспільство та правову державу! Окрім того, наша організація нагадує, що Ви маєте можливість звернутись до нас по правову допомогу:

Контакти ХПГ

Громадська приймальня • Форма звернення

 Поділитися