MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Третій день протестівВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Головні події 14 серпняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

Припинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)

11.08.2020   
Влада Білорусі вдалась до непропорційного застосування сили та спеціальних засобів для припинення та фактично придушення будь-яких волевиявлень, що стосувалися результатів процесу голосування на президентських виборах. Ми вимагаємо негайно припинити масове поліцейське насильство і повернутися до конституційного дотримання прав людини і основоположних свобод в Білорусі.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, які проходили в умовах особливих обмежень, пов’язаних з COVID-19, та майже ритуальними в Білорусі обмеженнями на виявлення незгоди з позицією чинного президента. Обмеження, накладені подоланням загрози COVID-19, спрямовані на убезпечення життя та здоров’я людини. Всі інші обмеження лише тоді можуть бути виправдані, коли вони спрямовані на убезпечення здорового і життєздатного суспільства.

Попередні президентські вибори в Білорусі у 2001, 2006, 2010 та 2015 роках не були визнані демократичними, оскільки не відповідали стандартам чесності, справедливості, відкритості, рівності шансів для кандидатів. Не став винятком і перебіг останньої виборчої кампанії 2020 року, коли про рівність доступу до ЗМІ, агітації, контакти з виборцями, відсутність тиску на альтернативних кандидатів і відсутність маніпуляцій не видається говорити. Все це було, залишилось і присутнє. І все це стало однією з причин несприйняття проголошеного офіційного результату виборів практично безальтернативного кандидата на президентську посаду.

У зв’язку з цим УГСПЛ зазначає, що вибори є інструментом демократії, який легітимізує народне волевиявлення і одночасно закріплює законні повноваження обраних в результаті такого волевиявлення. Однак, вибори практично не мають змісту, коли вони проводяться під дулами окупантів, як, наприклад, у Криму 2014 року чи в Північній Кореї в 2019 році.

Якщо ми називаємо процес, який відбувся в Білорусі 9 серпня 2020 року, виборами, то маємо оцінювати його за стандартами, властивими виборам. Це, передовсім, свобода волевиявлення, а також дотичні свободи вираження поглядів та дотримання права на мирні зібрання. На жаль, від вечора 9 серпня офіційна влада Білорусі вдалася до непропорційного застосування сили та спеціальних засобів для припинення та фактично придушення будь-яких волевиявлень, що стосувалися результатів процесу голосування. Наслідками стали заподіяння тяжких каліцтв протестуючим; масові затримання тисяч людей за дві доби після закінчення виборів; відкриття десятків політично мотивованих кримінальних справ; утримування політичних в’язнів. Ми вимагаємо негайно припинити масове поліцейське насильство і повернутися до конституційного дотримання прав людини і основоположних свобод в Білорусі.

Ми звертаємось із закликом дотримуватися принципу верховенства права, прав людини та плюралістичної демократії, які є фундаментом, на якому збудована сучасна вільна та демократична Європа, до якої має рухатись і приєднатись у майбутньому і вільна та демократична Білорусь.

Українська Гельсінська спілка з прав людини
Харківська правозахисна група
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини
Docudays ua

 Поділитися