MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Головні події 14 серпняБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Неділя, 16 серпняБілорусь: Під час вуличних протестів загинули принаймні п’ять людей, – правозахисникиЕксперти ООН закликають владу Білорусі припинити тортуриБілорусь: Недільний «Марш єдности» завершився брутальними затриманнямиСвободу Марії Колесниковій! (Заява Міжнародного Меморіялу)Заява нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич

Білорусь: Субота 15 серпня – сьомий день протестів

16.08.2020   
ХПГ-інформ
У Мінську відбулося прощання з загиблим під час протестів Олександром Тарайковським. Багатотисячні акції по всій країні. Нові підприємства долучаються до загальнонаціонального страйку. Риторика державних ЗМІ змінюється.

У суботу, 15 серпня, по всій Білорусі продовжувалися мирні акції протесту. Уже з ранку у столиці зібралися «ланцюги солідарности». Так само у такі ланцюги люди ставали в інших містах, зокрема, Могильові, Браславі, Вітебську, Світлогорську і навіть у деяких селах. Відбувалися багатолюдні мітинги. Наприклад, у Гродні зібралося близько 10 тис. людей.

У Мінську відбулося прощання з загиблим під час протестів Олександром Тарайковським. Уже зранку на місці загибелі демонстранта зібралося кілька сотень людей з біло-червоними квітами та прапорами.

О 12 годині на стихійному народному меморіялі – місці загибелі Олександра – пройшла хвилина мовчання, після якої всі учасники акції заплескали в долоні. На місці прощання вивісили великий, більш за три метри, біло-червоно-білий прапор. Зібралося кілька тисяч людей, вони покладали квіти, одні приходили, інші відходили.

Фото: Андрій Шавлюга (Радіо Свобода)


Агентство Associated Press опублікувало відеозапис, зроблений 10 серпня. На ньому зафіксовано смерть чоловіка, якого потім розпізнали як Олександра Тарайковського. Видно, як він падає і лежить нерухомо, а спецпризначенці ідуть просто на нього. Згідно з офіційною версією, у нього в руках розірвався вибуховий пристрій, проте такого на відеозапису не видно.

• Співробітники кампанії «Белавія» та Національного аеропорту «Мінськ» провели акцію протесту та підтримали страйк. «Белавія» вийшла на протест, оскільки на одному з мітингів, що відбувся після виборів, сильно побили пілота кампанії. Співробітники зв’язалися щодо цього з керівництвом – воно «слізно просило не страйкувати, інакше компанія помре тут же», – передає Радіо Свобода з посиланням на видання «Медіазона».

• У Бресті правозахиснику Володимиру Величкіну з котельні принесли обгорілі, але не знищені повністю бюлетені для голосування. Він дозволив опублікувати зроблені ним світлини. Правозахисник вважає, що існує загроза знищення інших документів, важливих для фіксування перебігу виборів і подій, з ними пов’язаних. На бюлетенях можна розібрати підписи членів комісії, що дозволить з’ясувати, з якої вони дільниці та зробити висновок, чи були фальсифікації.

• До будівлі СТБ (Столичне телебачення) і АТН (Агентство теленовин) люди приносили старі телевізори. Учасники флешмобу скандували: «Покажи Окрестіна». Також люди з плакатами збиралися біля будівлі «Білтелерадіокомпанії».

Риторика державних ЗМІ змінюється – на АТН вийшов сюжет про «мирні акції протесту». Сюжет має нейтральне забарвлення, що різко контрастує з тим, як ще недавно офіційний телеканал оцінював протести як «масові заворушення».

«Акції солідарности стали більш спокійними і мають мирний характер. Про свою позицію заявляють робітники, медики, діячі культури. Здебільшого – молодь, дівчата й жінки з білими квітами та плакатами. Напередодні демонстранти пройшли проспектом Незалежности до Дому уряду. Не було ні викриків, ані погромів. Силовики хоча й опинилися по інший бік, не уникали питань та діялогу», – йдеться в сюжеті.

Повідомлялося, що не менш за 306 співробітників БТ (Беларусь 1) готові приєднатися до безстрокового страйку. Також повідомлялося, що не менш ніж 80 % технічного персоналу готові до страйку. Зі слів одного зі співробітників, керівник Білдержтелерадіокомпанії Іван Ейсмант пообіцяв, що в ефір виходитимуть правдиві новини.

• Волонтери громадського об’єднання «Зьвяно» знайшли в лікарнях Мінська 120 людей та опитали 30 постраждалих, які отримали травми різного ступеню тяжкости. 7 поранених у критичному стані.

• З гомельського ізолятора тимчасового тримання відпустили останніх затриманих на акціях протесту – близько 30 людей. Багато хто з них сильно побиті.

• Повідомлено, що працівники «Білоруськалію» у понеділок, 17 серпня, приєднаються до загальнонаціонального страйку – «Ми не бажаємо годувати карателів, які б’ють нас за наші ж податки». Страйк має тривати до повного виконання таких вимог:

– Звільнення всіх політв’язнів та учасників мирних акцій
– Невідкладна відставка Олександра Лукашенка
– Проведення чесних і прозорих виборів за участи міжнародних організацій та незалежних спостерігачів
– Проведення відкритого незалежного розслідування фактів катувань щодо мирних громадян з боку силовиків.

Вимоги людей по всій країні приблизно такі ж самі.

• Президент України Володимир Зеленський назвав «дивним», «некоректним» та «неприйнятним» рішення влади Республіки Білорусь передати бойовиків ПВК «Вагнер» Російській Федерації, адже повідомлялося, що багато хто з них раніше воювали на Донбасі проти Збройних сил України.

• Офіційний телеканал БелТа повідомив, що Олександр Лукашенко висловився щодо ідеї побудувати «людський ланцюг „небайдужих“ від Вільнюса до Києва».

«Ви бачите не тільки заяву цих держав, що знаходяться на захід від нас, не тільки їхню пропозицію. Але цікава з’явилася інформація сьогодні зранку про те, що вони хочуть вибудувати „ланцуг“ від Вільнюса до Києва. Тобто ланцюг небайдужих. Мало на проспекті в Мінську небайдужих з квіточками та в ланцюгах… Уже хочуть виставити від Вільнюса до Києва і зібрати туди більше 300 тисяч людей», – сказав Лукашенко.

«Доручаю Міністерству оборони, МВС і КДБ, а також генеральному прокурору здійснити оцінку, категорично не допустити подібний дій», – підкреслив він.

Засновник месенджера Telegram (а також соцмережі «ВКонтакте») Павло Дуров запустив у телеграм-каналі Telegram Беларусь опитування: «За кого ви проголосували на виборах президента Республіки Білорусь?»

Скриншот на 12:00 16 серпня


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Теперішній президент О. Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.


Використано матеріяли білоруської служби Радіо Свобода, БелТа, телеграм-каналу Telegram Беларусь

 Поділитися