MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Поновлюються слухання у справі MH17

31.08.2020   
ХПГ-інформ

Сьогодні, 31 серпня, у Гаазькому суді поновлюються слухання у кримінальній справі про збиття пасажирського літака рейсу MH17. Про це повідомлено у твітері суду.

На сайті суду сказано, що судові дні зарезервовані на осінь цього року й діляться на три блоки по два тижні в кожному: 31 серпня – 11 вересня, 28 вересня – 9 жовтня та 2 листопада – 13 листопада.

Поки що невідомо, чи засідатиме суд щодня. Обставини можуть вимагати скорочення, переносу, призупинення чи навіть скасування слухань.

Повідомляється, що порядок проведення слухань скореговано у зв’язку з пандемією коронавірусу відповідно до рекомендацій Національного інституту громадського здоров’я та органів юстиції. Це означає, що на слуханнях буде присутня менша кількість людей, але всі зацікавлені особи матимуть можливість переглядати пряму трансляцію.


Нагадаємо, пасажирський літак «Боїнг-777» рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній», що летів з Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – 283 пасажири та 15 членів екіпажу.

Міжнародне розслідування, очолюване Нідерландами, дійшло висновку, що «Боїнг» був збитий ракетою з російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», завезеного на українську територію для підтримки збройних формувань «ДНР/ЛНР».

Нідерландська прокуратура обвинувачує в організації транспортування ракетної установки, у її застосуванні та вивезенні назад до Росії чотирьох осіб: громадян Росії І. Гіркіна («Стрєлков»), С. Дубинського («Хмурий»), О. Пулатова («Гюрза») та громадянина України Л. Харченка («Крот»).

Суд почався 9 березня 2020 року. Жоден з обвинувачених на процес не з’явився, тільки Пулатова у судових засіданнях офіційно представляють адвокати. Проте нідерландські закони передбачають можливість судити підозрюваних заочно.

10 липня 2020 року Нідерланди подали позов проти Росії до ЄСПЛ.

 Поділитися