MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Темнівська виправна колонія № 100»Звіт про візит до Кам’янської виправної колонії № 34Звіт про моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниМоніторинговий візит до Старобабанівської виправної колонії № 92Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40Моніторинговий візит до Миколаївської виправної колонії № 50Моніторинговий візит до міжобласної лікарні при Темнівській виправній колонії № 100Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80Моніторинговий візит до Веселівського виправного центру № 8І скільки смертей вже на вашій совісті? (+ВІДЕО)«Солопова проти України»: перемога в Європейському судіВідкритий лист щодо лікування тяжко хворої дівчини, яка перебуває в ув’язненніСкажите, доктор, сколько стоит моя жизнь?Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»

Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)»

03.09.2020   
Максим Ревякін, Володимир Глущенко
Це установа мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання (для чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк).

1 вересня 2020 року моніторингова група Харківської правозахисної групи у складі Максима Ревякіна та Володимира Глущенка відвідала Первомайську виправну колонію № 117.

На теперішній час Державна установа «Первомайська виправна колонія (№ 117)» є установою мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк). Планове наповнення колонії – 505 осіб. На момент візиту в установі утримувалося 224 особи.

Колонія розташована у селі Грушине по вулиці Первомайській, 132. Однак, навігатор не знаходить таку адресу. Моніторам довелося витратити близько 30 хвилин на пошук колонії за допомогою місцевих мешканців.

Після прибуття до колонії монітори близько 25 хвилин чекали чергового, після чого черговий сфотографував документи та кудись пішов. Лише через годину після прибуття моніторів допустили до установи.

Житлова зона

В колонії знаходиться 5 відділень СПС у двох будівлях, інші будівлі законсервовані.

Відділення мають охайний вигляд, чисті і світлі, але ліжка розташовані дуже близько одне від одного.

У відділеннях наявні кімнати для зберігання особистих речей засуджених, де на кожній сумці є бирка із ім’ям засудженого, якому вона належить.

Кімнати для приймання їжі у дільницях СПС також виглядають охайно, наявні чайники, холодильник та мікрохвильова піч.

Сантехніка у відділеннях справна, туалети відгороджені перегородками та дверцятами, що дозволяє ув’язненим достатньою мірою усамітнитись. У деяких спальнях є окремі ванні кімнати.

У приміщеннях наявна питна вода.

На подвір’ї локального сектору є баскетбольний майданчик.

Медична частина

Медична частина з вигляду стара, палати темні. Під час візиту медичний персонал у частині був відсутній. Засуджені на якість лікування не скаржились.

Пральня

Приміщення пральні відремонтоване, закуплено нові пральні машинки та сушарку. Адміністрація запевнила, що потужності пральних машин та сушарки цілком достатньо для потреб установи та засуджених.

Виробництво

Виробництво на установі відсутнє, однак є майстерня. У майстерні обробляється деревина та виготовляються дерев’яні ящики для хлібу. Також є цех з виробництва капців. Засуджені працюють як за погодинною оплатою, так і без оплати за власним бажанням.

Їдальня

Монітори потрапили до їдальні одразу після обіду, тому не вдалося перевірити якість їжі та безпечність її приготування.

Приміщення їдальні просторе та чисте. Є меню та інформація про норми харчування засуджених, однак присутній неприємний несвіжий запах. Їжа засудженим подається у залізному посуді, але адміністрація запевнила моніторів, що цей посуд ретельно дезінфікується та оброблюється.

ДІЗО/ПКТ

На момент відвідування у ДІЗО тримався один засуджений, у ПКТ засуджені були відсутні. Всього з початку року в ДІЗО/ПКТ було поміщено 17 осіб.

Прогулянкові дворики стандартні, один з двориків розмальований емблемами футбольного клубу «Металіст 1925».

Камери ДІЗО/ПКТ досить вузькі, відчувається сирість та холод. Крізь маленьке віконце сонячне світло майже не проходить. Самостійно відкрити/закрити віконце засуджений не може, потрібно кликати чергового. Туалет відгороджений, на час візиту вода в крані була присутня.

Під час відвідування у ДІЗО гучно лунав аудіозапис, який постійно повторював права та обов’язки засудженого. Утриманець ДІЗО поскаржився, що гучний звук «зводить його з глузду» та від нього постійно болить голова.

Дотримання санітарно-епідеміологічних норм

Значних зауважень щодо дотримання санітарно-епідеміологічних норм монітори не мали. Персонал установи та засуджені носять захисні маски, які періодично оновлюються. На КПП, на входах до дільниць СПС та їдальні стоять дезінфікуючі засоби. Кожні 2 години житлові приміщення прибираються із використанням дезінфікуючих засобів та обов’язково провітрюються. Адміністрація установи запевнила, що під час прогулянки та шикування засуджені дотримуються соціальної дистанції у 2 метри. Однак, монітори побачили стрій засуджених, який прямував з майстерні до житлових приміщень, у якому соціальна дистанція не дотримувалась.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися