MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 26. Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 27.01.2020–31.01.2020

04.09.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Загалом за цей тиждень зареєстровані 38 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 6 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, оприлюдненням персонального складу коаліції депутатських фракцій тощо.Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликанняСтан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 02.09.2020.

Загалом за цей тиждень зареєстровані 38 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 6 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, оприлюдненням персонального складу коаліції депутатських фракцій тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 02.09.2020.

 

Міжнародні відносини

 

Проект 0032 від 31.01.2020 (Президент України) про ратифікацію Конвенції Ради Європи, про доступ до офіційних документів.

Проект практично повністю повторює однойменний проект 0195 від 09.07.2018 (див. Бюлетень № 184), який не був прийнятий 06.09.2018. Єдина відмінність в тому, що нова редакція містить таке застереження: «Україна заявляє, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання Україною зобов’язань, передбачених Конвенцією, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та їхня діяльність є незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому Конституцією та законами України, а будь-які їхні акти (рішення, документи) є недійсними і не створюють жодних правових наслідків».

Проект 20.05.2020 прийнятий як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 0033 від 31.01.2020 (Президент України) про приєднання України до Міжамериканської конвенції, про виконання кримінальних покарань за кордоном.

Проектом пропонується приєднатися до Міжамериканської конвенції про виконання кримінальних покарань за кордоном, вчиненої 9 червня 1993 року в м. Манагуа, Нікарагуа, яка набирає чинності для України на тридцятий день після дати здачі Україною на зберігання її документа про приєднання, із такою заявою: Відповідно до статті ХІ Міжамериканської конвенції про виконання кримінальних покарань за кордоном Україна заявляє, що центральним органом для виконання функцій, передбачених цією Конвенцією, є Міністерство юстиції України. У пояснювальній записці зазначається, що міжнародне правове співробітництво щодо передачі засуджених осіб для подальшого відбування покарання у виді позбавлення волі до держави їхнього громадянства з числа держав Південноамериканського та Північноамериканського континентів врегульовано лише з Бразилією. Приєднання України до Конвенції надасть можливість врегулювати питання співробітництва у відповідній сфері на багатосторонньому рівні з низкою держав, з якими не укладено двосторонніх договорів, зокрема з США, Канадою, а також з низкою країн Південної Америки. Також записка містить загальний опис структури Конвенції.

Проект 30.04.2020 прийнятий як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Законотворчість, парламентаризм та діяльність Верховної Ради України

 

Проект 2811 від 27.01.2020 (Кабаченко В. В.) про внесення зміни до статті 47 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо відсутності членів комітетів на засіданні комітетів).

Пропонується установити, що у разі відсутності народного депутата на засіданні комітету, до складу якого він був обраний, з метою реалізації права законодавчої ініціативи, автором та/або ініціатором яких є народним депутат, на засіданні комітету, до складу якого його не обрано, та за наявності зафіксованої належним чином такої присутності, відсутність на засіданні комітету, до складу якого його обрано, не вважається відсутністю без поважних причин.

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду.

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 2720-1 від 30.01.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 4) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму.

Формально альтернативний урядовому проекту 2720 від 13.01.2020 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (див. Огляд № 24). Однак на відміну від урядового проекту, розглядається лише проблема підвищення рівня доходів. Так, пропонується установити, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України «Про оплату праці» та не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не нижче від прогнозного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» у цінах грудня попереднього року. Також визначається, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за мінімальну заробітну плату, встановлену для працездатних осіб на 1 січня календарного року та не нижче від прогнозного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» у цінах грудня попереднього року. Відповідно, вносяться зміни до Закону України «Про прожитковий мінімум», зокрема, для спостереження за динамікою рівня життя в Україні на основі статистичних даних про рівень споживчих цін центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, розраховує щомісяця фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення та щоквартально прогнозований на наступний бюджетний період фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення. Також проект містить ряд гарантій для певних категорій осіб, зокрема змінами до Законів України «Про позашкільну освіту» та «Про дошкільну освіту» запроваджуються мінімальні розміри окладів, а також доплати і надбавки для співробітників таких закладів. Проект містить й інші відповідні ініціативи.

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду, однак ще до того він був внесений повторно під тією ж назвою як проект 3515-1 від 05.06.2020.

Проект 2721-1 від 30.01.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.+4) про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму).

Альтернативний урядовому проекту 2721 від 13.01.2020 про внесення зміни до розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (див. Огляд № 24).

Проект не має самостійного значення і запроваджує до кодексу норми, необхідні для реалізації викладених у попередньому проекті ініціатив.

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду.

Проект 2743-1 від 31.01.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ефективності та цільового використання коштів соціального страхування).

Альтернативний проекту 2743 від 15.01.2020 (Третьякова Г. М., Арістов Ю. Ю. + 21) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ефективності використання коштів соціального страхування) (див. Огляд № 24). Проект зберігає ініціативи основного проекту щодо розширення компетенції Рахункової палати відносно щорічного аудиту коштів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Однак на відміну від основного проекту пропонує зберегти ці фонди повністю самостійними і не включати їх кошти до державного бюджету.

З огляду на можливість посилення суспільного контролю та потреб збереження певної незалежності фондів від виконавчої влади ініціатива альтернативного проекту видається значно доцільнішою.

Проект 20.02.2020 включений до порядку денного.

Проект 2810 від 27.01.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» (щодо приведення його норм у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 23 січня 2020 року № 1-р/2020 стосовно скасування збільшення пенсійного віку для виходу на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років).

Проектом передбачається внесення змін до Законів України: «Про пенсійне забезпечення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Фактично пропонується відновити в частині пенсійного забезпечення основні положення названих законів в редакції до вступу в силу Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року. Підставою для цього є рішення Конституційного Суду України від 23 січня 2020 року № 1-р/2020.

Проект 16.06.2020 включений до порядку денного, але 01.09.2020 знятий з розгляду.

Проект 2814 від 28.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

Проектом пропонується поширити дію названого закону на пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії,  цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених  законодавством) та на суми індексації грошових доходів громадян.

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою уряду і повторно внесений новим складом Уряду під тією ж назвою за номером 3817 від 09.07.2020. Станом на 01.09.2020 проект не мав руху.

Проект 2819 від 29.01.2020 (Плачкова Т. М.) про внесення змін до статті 36 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (щодо додаткових соціальних гарантій).

Пропонується віднести до числа форм матеріального, соціально-побутового та медичного забезпечення осіб з інвалідністю також і пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Проект 05.03.2020 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2824 від 31.01.2020 (Вельможний С. А., Шахов С. В. + 6) про внесення змін до статті 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо рівності прав отримання недоотриманої пенсії).

Проектом передбачається визначити порядок виплати родичам недоотриманих сум пенсії померлого пенсіонера, зокрема і можливість включення таких сум до спадщини.

 

Трудові відносини

 

Проект 2820 від 30.01.2020 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 9) про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру заробітної плати у державному секторі.

Черговий проект подібного спрямування. Фактично є альтернативним проектам 2750 від 16.01.2020 (Геращенко І. В., Павленко Р. М. + 13) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування умов грошового забезпечення окремих категорій осіб) (див. Огляд № 24), 2795 від 22.01.2020 (Колтунович О. С., Медведчук В. В. + 6) про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державного регулювання оплати праці в публічному секторі та 2798 від 23.01.2020 (Тимошенко Ю. В., Цимбалюк М. М. + 3) про внесення змін до Закону України «Про оплату праці» (щодо обмеження максимального розміру заробітної плати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, державних службовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету) (обидва див. Огляд № 25).

Пропонується установити, що максимальний місячний розмір заробітної плати (враховуючи будь-які надбавки, премії, заохочувальні виплати) народних депутатів України, керівників та заступників керівників  державних органів (зокрема, членів Кабінету Міністрів України, першого заступника міністра, заступників міністра), Голови Національного банку України та його заступників, членів Правління та винагороди членів Ради Національного банку України обмежується 10 розмірами мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

Проект 2828 від 31.01.2020 (Третьякова Г. М., Струневич В. О. + 3) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень в оплаті праці та відпусток осіб, які займають політичні посади, і відповідальності за отримання ними доходів не за основним місцем роботи.

Проект продовжує традицію популістських проектів, але відрізняється від попередників своєю комплексністю. Зокрема, передбачається внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Законів України «Про запобігання корупції», «Про статус народного депутата України» і «Про Кабінет Міністрів України». Проект запроваджує три самостійні ініціативи: визначає рівень зарплат вищих посадовців та народних депутатів, обмежує їх щорічні оплачувані відпустки (усім до 24 календарних днів), а також запроваджує обмеження для осіб, які займають політичні посади, щодо отримання інших доходів, окрім заробітної плати. Перша ініціатива визначає, що Прем’єр-міністру України встановлюється щомісячний посадовий оклад у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня поточного року. При чому зазначається, що заробітна плата Прем’єр-міністра України складається з посадового окладу. Зарплати членів Кабінету Міністрів України та їх заступників, а також Першого заступника Голови Верховної Ради України, заступника Голови Верховної Ради України, голів комітетів Верховної Ради України, перших заступників, заступників голів та секретарів комітетів Верховної Ради України, народних депутатів України встановлюються у відсотках від посадового окладу Прем’єр-міністра України. Пропоновані обмеження для осіб, які займають політичні посади, щодо отримання інших доходів, окрім заробітної плати, містить обмеження можливостей як займатися тією чи іншою діяльністю, такі і отримувати певні види доходів. Зокрема, таким особам забороняється отримувати: 1) доходи від оплачуваної діяльності не за основним місцем роботи (крім викладацької, наукової і творчої діяльності); 2) доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності, розмір яких, отриманий з одного джерела протягом одного року, перевищує 200 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня цього року; 3) дивіденди, які виплачуються юридичною особою, в якій особа, яка займає політичну посаду, володіє істотною участю; 4) роялті, благодійну допомогу, матеріальну допомогу, виграші, призи. У разі нарахування (отримання) таких доходів на користь особи, яка підпадає під дане обмеження, вона зобов’язана перерахувати такі доходи на користь державного бюджету України та письмово поінформувати про даний факт Національне агентство протягом 30 днів з моменту, коли вона отримала або їй стало відомо про це нарахування. За порушення названих вимог запроваджується адміністративна відповідальність.

Проект є вкрай сумнівним навіть з суто юридичної сторони. Особливо це стосується законодавчого обмеження певних видів доходів, які може отримувати особа, яка займає політичну посаду. Такий формальний підхід, коли враховується лише факт отримання певного виду доходу і повністю ігнорується його джерело, є неприпустимим, оскільки запроваджує відповідальність особи незалежно від наявності соціальної небезпечності та реальної винної поведінки.

 

Судочинство і адвокатура

 

Проект 2815 від 28.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Суть проекту повністю викладена в його назві. Більшість ініціатив мають технічний і термінологічний характер, пов’язаний з уніфікацією вимог та термінології із Законом України «Про запобігання корупції». Загалом проект є повторним внесенням однойменного урядового проекту 7388 від 12.12.2017 (див. Бюлетень № 155), який було відкликано через відставку Уряду.

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою Уряду і знову внесено новим складом Уряду під тією ж назвою за номером 3448 від 07.05.2020. Цей новий проект 30.06.2020 включений до порядку денного.

Проект 2816 від 28.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Проект є скороченою редакцію, без жодних нових ініціатив, однойменного урядового проекту 7285 від 14.11.2017 (див. Бюлетень № 151), який було відкликано через відставку Уряду.

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою Уряду і знову внесено новим складом Уряду під тією ж назвою 3524 від 21.05.2020. Станом на 01.09.2020 проект не мав руху.

Проект 2817 від 28.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Проект має спільну мету з попередніми і передбачає внесення змін щодо проведення спеціальної перевірки, здійснення повідомлення про працюючих близьких осіб керівництву органу доходів і зборів, уніфікація термінології. Загалом проект є повторним внесенням однойменного урядового проекту 7152 від 02.10.2017, який було відкликано через відставку Уряду.

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою уряду і знову внесено новим складом Уряду під тією ж назвою 3525 від 21.05.2020. Станом на 01.09.2020 проект не мав руху.

Проект 2823 від 30.01.2020 (Бабій Р. В.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо відрядження суддів в порядку тимчасового переведення судді до іншого суду).

У частині другій статті 55 «Відрядження як тимчасове переведення судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації» названого закону норму про те, що відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, який визначається Вищою радою правосуддя, але не більше ніж на один рік, пропонується доповнити такими приписами: За зверненням голови суду, у якому суддя перебував у відрядженні, та заяви судді на продовження строку відрядження Вища рада правосуддя продовжує строк відрядження, але не більше ніж на один рік. Суддя, строк відрядження якого закінчився, або щодо якого Вищою радою правосуддя винесено рішення щодо дострокового закінчення відрядження, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Проект 13.05.2020 прийнятий за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, а 04.06.2020 прийнятий як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2719-1від 27.01.2020 (Заблоцький М. Б., Петруняк Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у відповідність до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року (щодо регулювання виробництва і обігу тютюну та електронних сигарет).

Альтернативний проекту 2719 від11.01.2020 (Климпуш-Цинцадзе І. О.) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адаптації законодавства України до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів, та про скасування Директиви 2001/37/ЄС» (див. Огляд № 23). Проекти змістовно є дуже подібними. Окрім редакційних та уточнюючих змін, проект містить всього кілька новел. Зокрема, запроваджується заборона на здійснення транскордонних дистанційних продажів тютюнових виробів. Також Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити новою статтею 156-3 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо заборони реклами та спонсорства електронних сигарет і заправних контейнерів».

Проект 2719-2 від 27.01.2020 (Дубінський О. А) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адаптації законодавства України до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС.

Альтернативний названим вище. Проект майже тотожній основному проекту, а основні відмінності стосуються запровадження цифрових двовимірних унікальних кодів, які визначаються як матричний код (двовимірний тип штрих-коду – 2D), у якому обсяг інформації про одиницю товару зашифрований у графічний об’єкт, що наноситься безпосередньо на кожну одиницю товару. Також операції з тютюном та тютюновими виробами мають визначатися в Єдиній інформаційній системі вироблених та імпортованих товарів, що підлягають обов’язковій ідентифікації, яка визначається як єдина державна інформаційна система, що забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про обіг товарів, що підлягають обов’язковій ідентифікації, за допомогою нанесення цифрового двовимірного унікального коду безпосередньо на кожну одиницю товару, що не закривається маркою акцизного податку та надає доступ до інформації про таку одиницю товару, забезпечує простеження руху такої одиниці товару від його виробника або імпортера до моменту її реалізації кінцевому споживачу.

Слід зазначити, що відмінності між основним та альтернативними проектами є не взаємовиключними, а більшою мірою взаємодоповнюючими і на основі усіх проектів цілком може бути підготовлений зведений проект.

Проект 2813 від 28.01.2020 (Булах Л. В., Радуцький М. Б.+8) про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.

Доволі великий за обсягом проект, яким запроваджується купа заборон і обмежень в царині виготовлення, продажу, реклами та вживання тютюну і тютюнових виробів. Зокрема, забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), оптова та роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України: 1) сигарет, в яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг; 2) сигарет, зовнішній вигляд яких не відповідає вимогам визначеним в статті 12-1 цього Закону; 3) тютюнових виробів, упаковка яких не відповідає вимогам, визначеним у статті 12-1 цього Закону; 4) тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження; 5) тютюнових виробів із використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах будь-яких елементів або ознак (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки), які: рекламують тютюновий виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди; включають кількісну інформацію про вміст нікотину, смоли, монооксиду вуглецю у тютюновому виробі; вказують на те, що певний тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я або способу життя; повідомляють про смак, запах, будь-які смако-ароматичні добавки або інші добавки або їх відсутність; нагадують харчовий продукт або косметичний продукт; вводять в оману, що певний тютюновий виріб має покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги; 6) тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком; 7) тютюнових виробів, що містять такі добавки: вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;   кофеїн або таурин чи інші добавки, що асоціюються з енергійністю і/та життєвою силою; добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими; добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину; добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі; 8) тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак відповідних тютюнових виробів або інтенсивність диму; 9) тютюнових виробів фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин; 10) тютюну для перорального застосування. Виробнику та імпортеру тютюнових виробів забороняється вміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладки, які заохочують придбання тютюнових виробів або їх вживання, прямо чи побічно.

Проект не є цілковито новим, оскільки більшість його ініціатив раніше вже пропонувалися в різних проектах з цієї ж тематики. Як видається, пропонована редакція є однією з найбільш жорстких. Серед дискусійних положень проекту слід назвати його надзвичайну формалізованість та радикальність підходів.

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду.

 

Господарська діяльність та ринковий нагляд

 

Проект 2807 від 27.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання ефективного користування ділянками нафтогазоносних надр.

Пропонується запровадити новий податок – плату за користування ділянками нафтогазоносних надр. Він визначається як платіж, що справляється за користування ділянками нафтогазоносних надр для геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, для геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ з подальшим видобуванням нафти і газу (промислової розробки родовищ), для видобування нафти і газу (промислової розробки родовищ) починаючи з четвертого календарного року видачі спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами, до початку видобування нафти і газу або після припинення внесення рентної плати за користування надрами для видобутку нафти і газу щодо відповідної ділянки нафтогазоносних надр

Проект 04.03.2020 відкликаний у зв’язку з відставкою Уряду.

Проект 2808 від 27.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України щодо стимулювання ефективного користування ділянками нафтогазоносних надр.

Проект пов’язаний із попереднім. Названу статтю пропонується доповнити пунктом 5-2 щодо включення до складу доходів загального фонду Державного бюджету України плати за користування ділянками нафтогазоносних надр.

Проект 04.03.2020 відкликаний у зв’язку з відставкою Уряду.

Проект 2821 від 30.01.2020 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного розвитку нафтогазоносної галузі.

Великий проект, яким на 19 сторінках вносяться зміни до Кодексу України про надра та до Законів України «Про угоди про розподіл продукції», «Про нафту і газ», «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Про оцінку впливу на довкілля». Огляд основних ініціатива займає в пояснювальній записці майже три сторінки і повторювати їх тут немає сенсу. З числа найбільш резонансних пропозицій маємо відзначити дуже дискусійні ініціативи щодо можливості надання спеціальних дозволів на користування надрами без аукціону та помітне розширення можливостей для укладення угод про розподіл продукції. Загалом проект потребує ретельної уваги з боку спеціалістів та суспільства, як в частині розвитку нафтогазоносної галузі так і протидії корупції.

Проект 04.03.2020 відкликаний в зв’язку з відставкою уряду.

Проект 2730-1 від 31.02.2020 (Павлюк М. В) про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольної реформи.

Альтернативний проекту 2730 від 14.01.2020 (Бурмістр Л. А., Підпаса Р. А. + 7) про внесення змін до деяких законів України (щодо конкуренційно-антимонопольної реформи) (див. Огляд № 24).

Проект спрямований здебільшого на запровадження протилежних ініціатив порівняно з основним проектом. Це пояснюється ініціаторами проекту тим, що основний проект «передбачає проведення антимонопольної реформи, яка має на меті посилення одноосібних повноважень АМКУ як органу, наділення АМКУ невластивими повноваженнями слідчих органів, усунення в деяких випадках суду як учасника спорів з антимонопольними органами». Альтернативний же проект передбачає якраз звуження компетенції Антимонопольного комітету, обмеження його функцій щодо контролю за узгодженими діями, зокрема скасування функції з надання дозволу або заборони узгоджених дій. Також із Закону України «Про захист економічної конкуренції» пропонується виключити положення про те, що антиконкурентними узгодженими діями вважається вчинення суб’єктами господарювання схожих дій (бездіяльності) на ринку товару, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції у разі, якщо аналіз ситуації на ринку товару спростовує наявність об’єктивних причин для вчинення таких дій (бездіяльності). Підвищується відсоток контролю ринку для того, аби вважати становище суб’єкта господарювання монопольним (до 40 відсотків) тощо.

Загалом проект дуже дискусійний і спрямований на послаблення контролю за великим бізнесом, зокрема за монополістами.

Проект 2730-2 від 31.01.2020 (Підпаса Р. А., Фролов П. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольної реформи.

Альтернативний попереднім. Проект загалом повторює основний проект, а більшість нових ініціатив пов’язана з питаннями конкурсного відбору членів Антимонопольного комітету, його структури, штатного розпису тощо. Також дуже багато термінологічних та уточнюючих пропозицій. Утім, проект містить і ряд принципових новел, переважно щодо посилення контролюючих функцій АМКУ. Деякі ініціативи видаються вельми сумнівними, як то запровадження категорії «ринкова влада», яка визначається як здатність суб’єкта господарювання впливати на умови обороту товару на ринку, зокрема, на ціни та/або обсяги пропозиції (попиту).

 

Інші питання

 

Проект 2809 від 27.01.2020 (Неклюдов В. М.) про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо штрафних балів).

Проектом скасовуються штрафні бали, які є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Проект 24.04.2020 прийнятий за основу та в цілому і невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 2822 від 30.01.2020 (Требушкін Р. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Проект пов’язаний із прийнятим 20 вересня 2019 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (проект 1059 від 29.08.2019; див. Огляд № 1), яким було скасовано пайову участь на розвиток інфраструктури населеного пункту з 01.01.2021 року. Пропонується відновити таку пайову участь. Ініціатива пов’язується із необхідністю збільшення житлового фонду для забезпечення потреб осіб, які потребують покращення житлових умов.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 2812 від 27.01.2020 (Підпаса Р. А.) про внесення зміни до Бюджетного кодексу України.

Проект 01.09.2020 знято з розгляду.

Проект 2818 від 29.01.2020 (Батенко Т. І., Констанкевич І. М., Балога В. І.) про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження дієвого механізму відповідальності постачальників природного газу за обмеження (припинення) постачання природного газу споживачам, та відповідальності виконавців комунальних послуг за ненадання комунальних послуг, надання їх не в повному обсязі або невідповідної якості.

Проект з незначними доповненнями повторює однойменний проект 9328 від 22.11.2018 (див. Бюлетень № 201).

Проект 2825 від 31.01.2020 (Кулініч О. І., Шахов С. В. + 7) про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо бюджетної підтримки АПК).

Проект 2826 від 31.01.2020 (Кулініч О. І., Шахов С. В. + 8) про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо субвенції на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей).

Проект 01.09.2020 знятий з розгляду.

Проект 2827 від 31.01.2020 (Кулініч О. І., Вельможний С. А. + 9) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Проект є незначним чином скороченою редакцією проекту 10217-1 від 26.04.2019 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення належних соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (див. Бюлетень № 222).

Проект 2757-1 від 30.01.2020 (Володіна Д. А.) про внесення змін до статті 193 Податкового кодексу України (щодо зменшення розміру ставки податку на додану вартість).

Альтернативний проекту 2757 від 16.01.2020 (Дубінський О. А.) про внесення змін до статті 193 Податкового кодексу України (щодо зменшення розміру ставки податку на додану вартість) (див. Огляд № 24).

Пропонується поступово (щорічно знижуючи) до 1 січня 2025 року скоротити основну ставку названого податку до 15 відсотків.

 Поділитися