MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні виповнюється 20 років від дня зникнення Георгія Ґонґадзе

16.09.2020   
ХПГ-інформ
16 вересня 2000 року він сів у машину на бульварі Лесі Українки в Києві. Відтоді його не бачили. Рідні та друзі журналіста вважають, що справжні замовники вбивства досі на волі.

Сьогодні виповнюється 20 років від дня вбивства українського журналіста, засновника і першого головного редактора «Української правди». 16 вересня 2000 року  він сів у машину на бульварі Лесі Українки в Києві. Відтоді його не бачили. 

Ґонґадзе народився у Грузії. Восени 1989 року став студентом факультету іноземних мов Львівського університету ім. Івана Франка. Був активним громадським діячем, членом партії «Народний Рух України» та Студентського Братства. Брав участь у громадянській війні проти Звіада Ґамсахурдіа. Дістав поранень. Повернувшись в Україну, Ґонґадзе працював журналістом, знімав документальне кіно.

У квітні 2000 року Георгій заснував інтернет-видання «Українська правда». У ньому нерідко з’являлися критичні матеріали щодо Леоніда Кучми та його оточення. Влітку того ж року за журналістом почали стежити невідомі.

Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді в Таращанському лісі було знайдено обезголовлений труп. За слідами від давніх поранень дружина і друзі впізнали у ньому Георгія. Незабаром було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі чути, як хтось із голосом, схожим на голос Кучми, наказує «розібратися» із журналістом. 29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві Георгія Ґонґадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі. Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста і порадив запитати про мотиви вбивства Леоніда Кучму та екс-голову Верховної Ради Володимира Литвина.

Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста. Навесні 2011 року проти колишнього Президента було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, що призвели до вбивства Ґонґадзе. Згодом Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд  доказом не визнав.

У березні 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві журналіста колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. 

Крім того, за версією слідства убивство Георгія Ґонґадзе замовив колишній міністр МВС Юрій Кравченко. У 2005 році Кравченко загинув від кульового поранення в голову. Пострілів було два. Правоохоронці назвали це самогубством. 

Сьогодні в Києві на будівлі Національної спілки журналістів на честь Геогія Ґонґадзе урочисто відкрили меморіальну дошку. Автор меморіалу – скульптор Василь Маркуш.

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало українську владу розслідувати злочини, вчинені проти журналістів. 

Про це ж нагадали і в Посольстві США в Україні. «Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів мають ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні в цьому особи були притягнуті до відповідальності. Незалежні медіа є важливою частиною успішних демократій», – сказав Радник з питань преси, освіти та культури Волтер Браунолер. 

 Поділитися