MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЄСПЛ визнав порушення прав підсудних через допит секретних свідків

22.09.2020   
ХПГ-інформ
Під час судового розгляду у райсуді м. Чебоксари (РФ) особи й голоси ключових свідків були приховані, проте їхні показання мали принципове значення з огляду на висунуте обвинувачення. При цьому національний суд не обґрунтував належним чином, з яких причин особи й голоси цих свідків були приховані.

22 вересня 2020 року Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс постанову по скарзі «Васильєв та інші проти Росії». Суд визнав порушення права заявників на справедливий суд (стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод) через допит секретних свідків. Про це повідомляє Правозахисний центр «Меморіял».

Інтереси трьох заявників за скаргою – мешканців міста Чебоксари Михайла Андреєва, Рустема Салімзянова та Аміра Валіуллова – представляли юристи Надія Єрмолаєва, Анна Собко та Кирило Коротеєв, які співпрацювали з «Меморіялом», а також юристи з Європейського центру захисту прав людини (EHRAC), Лондон.

19 вересня 2007 року Ленінський районний суд міста Чебоксари визнав заявників винними за ч. 2. ст. 282 КК РФ (розпалювання ненависти або ворожнечи) та ч. 2 ст. 282.2 КК РФ (участь у діяльності організації, щодо якої судом ухвалено рішення про заборону у зв’язку з екстремістською діяльністю). Заявники були засуджені до термінів від 4 років і 3 місяців до 4 років і 6 місяців. Суд дійшов до висновку, що заявники були членами забороненої Верховним судом РФ організації «Хізб ут-Тахрір» і займалися поширенням її ідеології. Самі заявники заперечували свою участь у діяльності цієї організації та в поширенні її ідеології.

Під час проведення судового розгляду суд допитав ряд свідків, з яких ключовими були двоє, особи й голоси яких були приховані. Саме ці свідки заявляли про поширення заявниками літератури «Хізб ут-Тахрір». ЄСПЛ зазначив, що показання цих свідків мали принципове значення з огляду на висунуте обвинувачення. При цьому національний суд не обґрунтував належним чином, з яких причин їхні особи й голоси були приховані.

28 грудня 2007 року Верховний суд Чуваської Республіки відхилив скарги заявників.

13 лютого 2008 року заявники звернулися зі скаргою до ЄСПЛ.

ЄСПЛ постановив, що винесення сьогоднішньої постанови само з себе є достатнім для задоволення моральної шкоди заявників. У рамках компенсації судових та інших витрат ЄСПЛ присудив трьом заявникам 1 000 євро.

 Поділитися