MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Третині ВПО немає чим сплачувати оренду – дослідження Міжнародної організації з міграції

23.09.2020   
ХПГ-інформ
Так на життя внутрішньо переміщених осіб вплинула пандемія COVID-19.

Третині внутрішньо переміщених осіб, що винаймають житло, загрожує виселення через нестачу коштів на оплату оренди. Про це йдеться в дослідженні, представленому Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Національне опитування щодо становища ВПО проводилося в два етапи з лютого по червень цього року і охопило понад шість тисяч респондентів.

Згідно з дослідженням, через пандемію фінансове становище вимушених переселенців значно погіршилося. Особливо це позначилося на жінках, пенсіонерах, людях з інвалідністю. 

«Близько 70% очолюваних жінками домогосподарств із дітьми зазначили в опитуванні МОМ, що коштів їм вистачає лише на продукти або що через падіння доходу їм довелося обмежити раціон. Це також сувора реальність для 60% респондентів із домогосподарств, що складаються лише з осіб віком від 60 років, а також 60% опитаних домогосподарств, до складу яких входять люди з інвалідністю», – йдеться в повідомленні на сайті МОМ.

Чверть опитаних під час карантину були вимушені піти в неоплачувані або частково оплачувані відпустки. У червні середньомісячний дохід на одну особу становив 3 350 грн. Нагадаємо, розрахований Міністерством соціальної політики фактичний прожитковий мінімум у цей же період становив 3 974 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 557 грн). 45% опитаних зізналися, що грошей їм ледь вистачає на харчування.

Більше половини внутрішньо переміщених осіб орендують житло. 27% із них зазначили, що вони не мають достатньо коштів на сплату оренди і тому їм загрожує виселення.

– Заробіток не відповідає витратам, більшість зароблених грошей витрачається на оренду. Через карантин траплялися випадки, коли ВПО не могли оплатити оренду та мусили повернутися на території, що не контролюються урядом України, – розповіла під час дослідження п’ятдесятирічна жінка, що виїхала з Луганська.

– Коли ми жили в Очаківському районі, наша дуже хвора мама була на Донбасі (на неконтрольваній урядом території). Ми були вимушені позичити гроші, щоб купити їй маленький будинок тут. Але ми одразу втратили соціальні пільги і опинилися в жахливих боргах. Тому нам довелося продати цей будинок, сплатити борги й забрати маму до нас, – поділилася інша учасниця дослідження, що колись жила в Донецьку.

«Незважаючи на всі виклики, частка ВПО, які мають намір повернутися в місця колишнього проживання після завершення конфлікту, зменшилася з 28% у грудні 2018 року до 19% у червні 2020 року, – заявив координатор програм з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації Представництва МОМ в Україні Марко Кіментон. – ВПО та члени приймаючих громад, які несуть подвійний тягар через конфлікт і пандемію COVID-19, потребують додаткової підтримки для відновлення після потрясінь і розбудови безпечного сталого майбутнього».


За даними Міністерства соціальної політики України, у липні 2020 року у державі було зареєстровано 1 448 615 внутрішньо переміщених осіб. Майже половина з них – у Донецькій (510 861) та Луганській (280 520) областях. Крім того, серед регіонів, які прийняли найбільше ВПО, – Київ та Київська, Харківська, Дніпропетровська та Запорізька області.

 Поділитися