MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Меморіял» вважає чотирьох алуштинців політв’язнями

24.09.2020   
ХПГ-інформ
Фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» Ельдара Кантемірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура Халілова обвинувачують за терористичними статтями, не інкримінуючи тероризму.

Правозахисний центр «Меморіял», згідно з міжнародним посібником з визначення поняття «політичний в’язень», вважає кримських татар Ельдара Кантемірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура Халілова політв’язнями. Мусульман позбавили волі у зв’язку з ненасильницьким здійсненням ними права на свободу совісті, віросповідання та асоціяцій. Ми вимагаємо їхнього негайного звільнення, заявляють правозахисники.

ФСБ: членство в «Хізб ут-Тахрір» – терористична діяльність

Ельдара Кантемірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура Халілова затримали влітку 2019 року в Алушті та приміських селах за підозрою у причетності до міжнародної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» («Партія ісламського визволення», у 2003 році визнана в Російській Федерації терористичною). Усіх їх обвинувачують у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльности терористичної організації та участь у діяльності такої організації»).

Руслан Месутов і Ленур Халілов, за версією слідства, на початку 2018 року заснували в Алушті осередок «Хізб ут-Тахрір», до якого «затягли» Руслана Нагаєва, Ельдара Кантемірова й пару «невизначених осіб».

Діяльність групи полягала здебільшого в систематичних самоосвітніх заняттях («халакатах»). Віряни вивчали іслам, історію ісламського халіфату, ідеологію «Хізб ут-Тахрір» (книжки «Концепція Хізб ут-Тахрір», «Майно в державі Халіфат» тощо). Також на цих зборах активісти обговорювали переслідування «братів» і питання допомоги їм – на сьогодні в ув’язненні за участь у «Хізб ут-Тахрір» лише кримських татар більш ніж вісімдесят людей.

ФСБ здійснила таємні аудіозаписи шести «халакатів» і побудувало на них обвинувачення.

У ході прослуховувань спецслужби зафіксували побажання алуштинців у далекому майбутньому створити ідеальну державу мусульман (відродження всесвітнього ісламського халіфату), до якої має увійти Крим, тому їх обвинуватили також за ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ («Підготування до насильницького захоплення влади»).

Чому «Меморіял» вважає їх політв’язнями

Кримські мусульмани стали винними лише в тому, що були учасниками релігійного громадського об’єднання. Їм не інкримінували підготовку терактів.

Переслідування алуштинців порушає ст. 28 Конституції Росії, яка гарантує кожному «свободу совісті, свободу віросповідання».

«Меморіял» вважає незаконним оголошення «Хізб ут-Тахрір» (ХТ) терористичною організацією. У цьому рішенні Верховного суду, яке спирається на «записку» з ФСБ, ХТ присвячений абзац з трьох речень. У них не міститься жодних доказів її терористичної діяльности.

З 2003 року до кримінальної відповідальности за участь у ХТ притягнуті сотні мусульман. Щорік суди призначають вірянам дедалі триваліші терміни позбавлення волі (до 24 років колонії суворого режиму). Тепер за обвинуваченням у причетності до ХТ в РФ та окупованому Криму переслідують більше за 300 людей.

Несправедливість та незаконність переслідування мусульман, обвинувачених у причетності до ХТ, у ситуації Криму обтяжується тим, що за українським законодавством ця організація є легальною.

Обвинувачені також підтримували інших кримських татар та їхні родини, переслідувані російською владою. Зручне та звичне обвинувачення у причетності до ХТ стало інструментом для придушення рухів солідарности жителів Криму.


Визнання людей політв’язнями не означає ані згоди ПЦ «Меморіял» з їхніми поглядами та висловлюваннями, ані схвалення їхніх висловлювань або дій.

 Поділитися