MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Уряд України має включити до списків на обмін ув’язнену в «ДНР» ВІЛ-позитивну жінку – ЄСПЛ

24.09.2020   
ХПГ-інформ

Про це йдеться в ухваленому Європейським судом з прав людини Проміжному рішенні. Справу супроводжує Центр Стратегічного судового захисту УГСПЛ.

«ЄСПЛ вказав урядам України та Росії вжити заходи щодо медичного лікування Наталії З. та оприлюднив вимогу до уряду України вжити всіх необхідних заходів задля повернення Наталії З. на підконтрольну уряду частину України, після чого потрібно буде провести ще одне медичне обстеження та лікування», – повідомляє Українська гельсінська спілка з прав людини. Тим часом справу включено до розгляду за прискореною процедурою.

Співробітницю Благодійного Фонду «Світанок» затримали представники так званої ДНР 5 листопада 2017 року на пункті пропуску «Оленівка». Під час обшуку у неї знайшли препарат для антиретровірусної терапії та пігулки бупренорфіну гідрохлориду і звинуватили у контрабанді наркотичних речовин.

Жінка з листопада 2007 року є пацієнткою програми замісної підтримуючої терапії з лікування опіоїдної залежності. Саме задля лікування вона отримувала бупренорфін гідрохлорид. На початку війни на Донбасі Наталя переїхала до Вінниці. Відтоді замісну підтримуючу терапію жінка отримувала у Вінницькому обласному наркологічному диспансері «Соцтерапія». У Донецьку залишалася її літня мати, тож Наталі фактично доводилося жити на два міста.

«У листопаді 2017 року Наталя З. вирішила поїхати до мами в місто Донецьк. Перед поїздкою вона отримала у Вінницькому обласному наркологічному диспансері „Соцтерапія“ таблетки бупренорфіну гідрохлориду в кількості 140 шт. 70 таблеток для себе і 70 таблеток для друга, що мешкав на непідконтрольній території», – йдеться в повідомленні УГСПЛ.

– Замісна терапія не заборонена у так званій «ДНР», в них навіть був прийнятий закон по СНІДу, який дуже схожий на наш, і в ньому прописані програми замісної та підтримувальної терапії, – розповіла в ефірі Громадського радіо співробітниця ГО «Світанок» Наталія Бєзєлєва. – Але, на жаль, програми в Донецьку, Горлівці, Єнакієвому закрилися, тому що не було препаратів і доставити їх туди не було жодної можливості.

В Україні бупренорфіну гідрохлорид є цілком легальним засобом лікування наркозалежних. У так званій ДНР це не так. Наталю затримали і засудили до 11 років ув’язнення за «контрабанду наркотичних речовин та злочин проти моральності й народу республіки».

Мати Наталі та її колеги по «Світанку» намагалися врятувати жінку з полону. Вони надсилали листи президенту України, до СБУ, представництва ОБСЄ в Україні, офісу Омбудсмена з проханням включити Наталю до списків обміну полоненими. Але досі безрезультатно. Служба безпеки України ніби внесла прізвище Наталі до списку на обмін, але бойовики не підтвердили, що її утримують. Наталя зі свого боку зверталась до окупаційної адміністрації з проханням внести її у список. Їй відмовили через «неполітичну статтю», за якою Наталю засуджено.

– Її кейс довго не був в медіа-просторі, в інформаційному просторі, в першу чергу, тому, що ми боялися їй нашкодити занадто великою увагою, – пояснила колега Наталі Світлана Мороз. – Потім сама Наталія була впевнена, що вона вийде з зали суду, тому що замісна терапія не заборонена у так званій «ДНР», і вона сподівалася, що її виправдають.

ЄСПЛ включив справу Наталі до розгляду за прискореною процедурою.

 Поділитися