MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центру № 130Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Темнівська виправна колонія № 100»Звіт про візит до Кам’янської виправної колонії № 34Звіт про моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниМоніторинговий візит до Старобабанівської виправної колонії № 92Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40Моніторинговий візит до Миколаївської виправної колонії № 50Моніторинговий візит до міжобласної лікарні при Темнівській виправній колонії № 100Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80Моніторинговий візит до Веселівського виправного центру № 8І скільки смертей вже на вашій совісті? (+ВІДЕО)

Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»

05.10.2020   
Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб
Метою візиту був моніторинг умов тримання та лікування у міжобласній лікарні, що міститься при установі. Попередній візит до установи відбувся у середині серпня 2019 року.

29 вересня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – прибула до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4». Метою візиту був моніторинг умов тримання та лікування у міжобласній лікарні, що міститься при установі.

На КПП монітори зустріли головного лікаря установи. Однак під час відвідування міжобласної лікарні моніторів повідомили, що головного лікаря давно немає та невідомо, коли вона буде.

Міжобласна лікарня складається з двох відділень – терапевтичного та хірургічного. Вона розміщена в окремій чотирьохповерховій будівлі. Засуджені розміщуються у двох- та чотирьохмісних камерах та не можуть вільно переміщатися по відділеннях. Режим утримання осіб у лікарні схожий за умовами на режим утримання в СІЗО. У кожній камері є туалет, відгороджений невисокою перегородкою від загальної частини камери. Також є рукомийник з холодною водою. Засудженим доступні баки з питною водою. Ремонт задовільний. Вікна у камерах із непрозорим склом, вікна не відчиняються, денне світло та сонячне проміння майже не потрапляє до камер. У камерних приміщеннях душно та темно. На кожному поверсі влаштована невелика капличка на честь Благорозумного Розбійника для релігійних обрядів.

На час візиту у лікарні перебувало 78 засуджених. Опитані засуджені скарг на якість лікування не заявляли. Натомість повідомили моніторів про нову програму лікування гепатиту, яка впроваджується в установі.

Лікарня оснащена новою медичною технікою. Так, у цьому році було проведено ремонт у лабораторії, встановлено новітнє обладнання для проведення аналізів, яке дозволяє проводити повний аналіз крові, сечі та інші дослідження. На цьому апараті активно проводиться тестування засуджених. З початку року було проведено 1795 тестувань.

Установа також має сучасний італійський рентген-апарат. Установа має операційну на чотири ліжка. У січні 2020 року установа отримала ліцензію на проведення операцій, однак досі не має дозволу на використання наркотичних знеболювальних Тому операції не проводяться, а операційна переобладнана на ізолятор. Проводяться лише примітивні операції.

В установі є чотири апарати штучної вентиляції легень, а також є спеціаліст для інтубації хворих. Установа забезпечена засобами індивідуального захисту та кожного дня проводиться ретельний скринінг усіх співробітників. За словами начальника, усі співробітники, які мають температуру вищу за 37 градусів або мають підозрілі симптоми, не допускаються до установи. Закупка засобів індивідуального захисту здійснювалася за рахунок благодійних, релігійних та громадських організацій. Маски надаються засудженим у разі спілкування зі сторонніми особами або виїзду до суду. ПЛР-тестів в установі немає.

Наприкінці візиту з моніторами почав суперечку представник медчастини, який не представився. Він зауважив, що монітори грубо порушують законодавство, а особливо законодавство про персональні дані співробітників ЦОЗ ДКВС, а саме їхньої медичної частини. Він згадав минулорічний візит моніторів, коли монітори зафіксували на відео факт ненадання медичної документації, отримати яку вони мали право, та пізніше виклали це відео в Інтернет. Також працівник зазначив, що правозахисники та юристи тільки заважають виконувати роботу лікарів, однак на запитання, чому вони не відповідають на адвокатські запити, представник уникнув відповіді та переклав відповідальність на філію ЦОЗ ДКВС. На запитання чому вони проводять лікарську комісію смертельно хворим засудженим, які мають підстави звільнитись від відбування покарання за станом здоров’я більше ніж по пів року та які інколи не доживають до проведення комісії, лікар звинуватив недосконале законодавство, яке начебто лікарі не повинні знати та виконувати.

Дивіться також: І скільки смертей вже на вашій совісті? (+ВІДЕО) (звіт про попередній візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»)


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися