MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міністерство з питань виселення з гуртожитків

13.10.2020   
Денис Волоха

© Mohamed Hassan/Pixabay

У ‘рекомендаціях’ в. о. міністра освіти виселити студентів із гуртожитків проглядається вже звичне для держави ставлення до своїх громадян.

У неділю ввечері в телеграм-каналі виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета з’явилось повідомлення про плани уряду «рекомендувати» закладам освіти піти на карантин. 

Пафосний пролог, у якому в. о. міністра (або його SMM-ник) пише, що «ані політичними гаслами, ані розгоном паніки, фейків і популізмом у соціальних мережах неможливо зупинити поширення пандемії коронавірусу», — не вберіг пана Шкарлета від того, щоб створити паніку цим же повідомленням.

Кількома абзацами нижче в публікації міністерського телеграм-каналу йдеться про те, що уряд рекомендуватиме університетам, профтехучилищам і компанії «перейти на дистанційну форму навчання на період з 15-го жовтня до 15-го листопада з обов’язковим виїздом усіх студентів із гуртожитків». У дужках додається: «При цьому вважаю за необхідне повернути кошти за проживання студентам, які виїхали з гуртожитків».

У одному реченні міститься одразу дві логічні суперечності.

  1. Якщо перехід на дистанційне навчання це лише рекомендація, то як може бути обов’язковим «виїзд всіх студентів із гуртожитків»?
  2. Якщо, на думку пана в. о. міністра, повернути кошти варто «студентам, які виїхали», то, вочевидь, мають бути студенти, які не виїхали, тобто про «обов’язковий виїзд усіх» вже йтися не може.

Як це часто буває, брак визначеності продукує домисли. Після жвавих обговорень у студентських онлайн-спільнотах, де студенти намагалися зрозуміти, що саме мав на увазі Сергій Шкарлет, та чи варто їм очікувати на стук у двері їхніх кімнат із подальшим проханням чимшвидше «евакуюватися», — у понеділок вранці на тому-таки телеграм-каналі поспішили запевнити, що примусово виселяти студентів із їхніх орендованих домівок не будуть.

Це «спростування», як і публікація на сайті МОН листа до керівників закладів освіти, — нарешті розвіяли всі сумніви, і тепер можна впевнено (вкотре) констатувати: держава вважає громадян своєю власністю, якою можна розпоряджатися на власний розсуд.

Міністерство створило перелік категорій здобувачів освіти, до якого увійшли сироти; ті, хто приїхали з ОРДЛО та з червоних карантинних зон; ті, хто мають роботу тощо. «Цим здобувачам освіти необхідно забезпечити можливість проживання в гуртожитках у вищевказаний період відповідно до поданої заяви», — ідеться в листі Сергія Шкарлета.

Пана міністра, здається, геть не турбує, що проживання студентів у гуртожитках обумовлюється укладеним договором між ними та їхніми університетами, а не приналежністю їх до якоїсь категорії, «конкретними діями» уряду, підкиданням монетки, прогнозом асторолів чи абичим.

Законний орендар має просити в держави дозволу жити в орендованому ним житлі — саме таку поправку можна було би прийняти до Конституції України, поставивши зірочку після слів «правова держава» в першій статті.

І, звісно, просити можна не абикому, а лише тим, хто зможе довести державі необхідність проживання у своєму житлі. А якщо ні — їдьте туди, звідки приїхали. Неробам тут не місце.

Зрештою, одного разу поліцейський мені так і сказав: «Ти тут не живеш, ти живеш тут у гуртожитку».

До речі, на лист щодо відшкодування коштів студентам, які виїхали з гуртожитків ще на початку пандемії — навесні, — у міносвіти так і не відповіли.

Юні громадяни мають можливість зрозуміти, як працює їхня держава, і що справедливості в гобсівському розумінні від неї годі й чекати. Одного дня вона забороняє ходити до парків, іншого — закриває кордон для заробітчан, ще одного — виселяє вас із власного житла.

«Війна, епідемія, сніговий буран, космосу чорні діри», — обґрунтування неконституційних обмежень прав громадян із підстави «нам здається, що так буде краще» завжди знаходяться — цілі міністерства працюють над їх пошуком. І нам ще не раз доведеться відчути піклування держави на собі.

 Поділитися