MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зачекаємо апеляцію… (оновлене)

19.10.2020   
Євген Захаров
Викликає увагу заборона суду поширювати інформацію, яка міститься у конкретних розділах книги та дозволяє ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа твору, у ЗМІ, на радію, телебаченні та в інтернеті – насамперед тим, що такої позовної вимоги у справі не було.

Закінчився розгляд цивільної справи за позовом Віктора Медведчука до Вахтанга Кіпіані та ТОВ «Віват». Позов задоволений частково. Зокрема, суд визнав недостовірними та такими, що порушують особисті немайнові права Медведчука, три фрази з книги:

• на сторінці 661 – «…чи була можливість у Стуса обрати менше зло. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»,

• на сторінці 664 – «Медведчук на суді визнав, що всі „злочини“, нібито вчинені його підзахисним, „заслуговують на покарання“»,

• на сторінці 664 – «…він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?..»,

Ще три фрази суд визнав такими, які не можна було друкувати без узгодження з Медведчуком, оскільки це порушення його особистого немайнового права на використання його імені без його згоди:

• на сторінці 7 – «…розпинав поета – призначений державою адвокат Медведчук…»,

• на сторінці 663 – «…шістка комуністичної системи адвокат Медведчук…»,

• на сторінці 664 – «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?».

Тобто суд відмовився називати ці фрази, які є оціночними судженнями, недостовірними. Цікаво, що суддя не підтримала позицію позивача відносно скоєного перед поетом злочину: суддя дослухалася до аргументації адвоката Якубенка, що йдеться про моральний злочин.

Суд відмовив позивачеві, у тому, що особисті немайнові права Медведчука порушені відносно ще трьох фраз у книзі:

«Адвокати відверто „відбували номер“, не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин»

«Син поліцая»

«Вітє, що виховувався у родині політзасланця, кажуть – шуцман (шуцман – працівник охоронної поліції Третього Рейху)»

Суд також відмовив у задоволенні позовних вимог до Приватного підприємства «Юнісофт». Суддя постановила стягнути з Кіпіані та ТОВ «Віват» на користь Медведчука судовий збір по 768,4 гривні з кожного.

Викликає увагу заборона суду поширювати інформацію, яка міститься у конкретних розділах книги та дозволяє ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа твору, у ЗМІ, на радію, телебаченні та в інтернеті – насамперед тим, що такої позовної вимоги у справі не було. А це означає безсумнівне скасування цього рішення в апеляційній інстанції. Ось так! А допоки рішення не набуде законної сили , книжку можна буде друкувати та купувати в тому вигляді, як зараз, незважаючи на рішення в першій інстанції. Тобто увага до цього видання буде ще більшою, і тривати це буде ще довше. Тому я не поділяю вкрай негативних оцінок рішення та ролі судді, які можна побачити в інтернеті та соціальних мережах. Дочекаємося апеляційного розгляду. Сторони можуть оскаржити рішення до апеляційного суду впродовж 30 днів. На мій погляд, шанси на успішну апеляцію для відповідачів є високими.

Харківська правозахисна група підтримує цю справу як стратегічну і запросила адвоката В’ячеслава Якубенка для представництва інтересів Вахтанга Кіпіані в суді.

 Поділитися