MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Криворізька виправна колонія № 80»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Петрівська виправна колонія № 49»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центру № 130Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»

Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11

04.11.2020   
Максим Ревякін, Ігор Сосонський, Павло Шваб
Ця установа виконує функції слідчого ізолятора. На базі установи є сектор довічно позбавлених волі, а також господарський блок для засуджених, позбавлених волі вперше.

І. Загальна інформація

29 жовтня 2020 року моніторинговою групою Харківської правозахисної групи у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та журналістів Павла Шваба й Ігоря Сосонського здійснено моніторинговий візит до Державної установи «Вільнянська установа виконання покарань (№ 11)».

Ця установа розташована в селище Кам’яне Вільнянського району на відстані 15 кілометрів від районного центру (м. Вільнянськ).

Вільнянська установа виконання покарань виконує функції слідчого ізолятора, на момент візиту на дільниці СІЗО перебувало під вартою 270 осіб. На базі установи є сектор довічно позбавлених волі, де утримується 96 осіб, та господарський блок для засуджених, вперше позбавлених волі, які працюють обслуговуючим персоналом установи. Таких засуджених на момент візиту нараховувалося 21 особа.

Чисельність адміністрації установи становить 141 особа.

При вході на КПП не було антисептичного засобу, але при вході в охоронювану зону моніторам провели температурний скринінг.

ІІ. Господарський блок

Спочатку монітори відвідали відділення СПС для засуджених, вперше позбавлених волі на певний строк. Ці засуджені виконують господарські функції.

Житлові кімнати в блоці нещодавно відремонтовані, чисті та ошатні. В деяких кімнатах наявні фотошпалери із зображенням Гонконгу та інших великих сучасних міст. Монітори позитивно відмічають розташування ліжок досить далеко одне від одного, що не менше ніж вдвічі перевищує норму житлової площі на одного засудженого. Кімнати відпочинку мебльовані, для дозвілля є телевізор, кімната достатньо охайна та освітлена. Санітарні вузли відремонтовані, є рукомийники. В туалетах закінчувався ремонт та монтаж зливних бачків. Рукомийники та туалети розташовані в окремих кімнатах. На час візиту опалювання було відсутнє.

ІІІ. Кухня

Далі монітори відвідали кухню. У їдальні на час візиту проводився ремонт, посеред однієї зі щойно відремонтованих кімнат були висипані помідори, які готували до консервування. У приміщеннях, що ремонтуються, віяло цвіллю. На час ремонту в основній кухні їжа для ув’язнених та засуджених готується на резервній кухні. Резервна кухня обладнана твердопаливними котлами.

IV. Медична частина

На момент візиту в медичній частині була присутня лише медична сестра. За її словами, стаціонар в установі відсутній, але є інфекціоніст та стоматолог, коли необхідно – викликають швидку медичну допомогу та госпіталізують до місцевої лікарні. Також вона зазначила, що в частині немає дефіциту засобів епідеміологічного захисту. Треба зазначити, що медична сестра не повною мірою володіла інформацією про стан справ у медичній частині.

V. Сектор для осіб, довічно позбавлених волі

У секторі засуджені тримаються в камерах до 8 осіб. Переважно в камерах перебуває по 4 засуджених до довічного позбавлення волі. Монітори відмічають, що у деяких камерах ремонт старий косметичний. Окрім того на стелі подекуди є цвіль. Монітори позитивно відмічають встановлення у камерах металопластикових вікон, які засуджені в змозі самостійно відчиняти та здійснювати провітрювання камер.

Майже в усіх камерах монітори відмічають наявність двоповерхових ліжок, на другому поверсі яких сплять засуджені, що суперечить Європейським пенітенціарним стандартам. У камерах відсутні бачки з питною водою, але монітори відмічають, що засуджені мають змогу самостійно кип’ятити проточну воду з під крану за допомогою власних електричних чайників, які наявні майже в кожній камері.

За словами адміністрації, підготовлені камери для поміщення засуджених, у яких буде виявлено інфекційні захворювання, у тому числі COVID-19. Монітори помітили значне ураження грибком та цвіллю у приміщенні сектору, що є небезпечним для органів дихання засуджених, які перебувають у камерах неподалік від такого ураження. Також монітори відмічають незадовільний стан туалетів у камерах та низькі стінки, які відгороджують туалети, що не забезпечує достатнього рівня приватності.

Окрім того монітори поспілкувалися із особами, що відбувають покарання. Вони не нарікали на умови утримання, але мали запитання юридичного характеру щодо умовно-дострокового звільнення для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, та справи Пєтухов проти України.

Є прогулянкові дворики, з яких 6 маленьких та 1 великий. У них виконаний ремонт та є спортивне знаряддя. Також у секторі є маніпуляційний кабінет зі нещодавно виконаним ремонтом і якому щоденно проводиться огляд засуджених. Окрім цього у секторі є окрема лазня із косметичним ремонтом, але на стінах є сліди затоплення та цвілі.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися